Ухапшено 25 особа због малверзација са плаћањем пореза

Нема коментара Дели:

Београд, 27. март 2023.
Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је да су припадници Одељења за борбу против корупције тог министарства, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду и Пореском полицијом, ухапсили 25 особа које се сумњиче да су малверзацијама у вези са плаћањем пореза оштетили буџет Србије за више од 246.000.000 динара.

Због постојања основане сумње да су извршили кривична дела пореска превара у вези са порезом на додату вредност, неосновано добијање и коришћење кредита и друге погодности, прање новца и удруживање ради вршења кривичних дела, полиција је ухапсила С. П. (1959), А.К. (1972), Г.П. (1980), М.Ч. (1985), З.С. (1968), С.П. (1989), В.П. (1971), Р.Ш. (1973), С.С. (1975), Р.Г. (1973), Ж.Љ. (1968), Б.Ц. (1962), Д.П. (1975), Д.П. (1994), И. П. (1981), Д.М. (1961), М.П. (1969), П.П. (1976), М.Р. (1959), Љ.Р. (1980), С.П. (1972), С.Ч.(1993), Н.М. (1994), Г.Б. (1959) и Т.Ф. (1988), док се за три особе интензивно трага.

Како се сумња, С.П. и још једна особа за којом се трага, су као лица која управљају са више привредних друштава, од јануара 2021. до јула 2022. године организовали групу, уз помоћ осумњичених одговорних лица и запослених у тим привредним друштвима А.К., Н.М., Г.П., В.П., Р.Ш., С.С., Р.Г., Д.М., С.Ч., као и уз помоћ осумњичених одговорних лица више привредних друштава Б.Ц., Д.П, И.П., Д.П., Д.М., М.П, П.П. и Т.Ф. са којима су организатори групе имали фиктивне пословне односе, као и уз помоћ М.Р., Љ.Р. и С.П., који су водили пословну документацију за та привредна друштва, да би путем лажних чињеница и сачињавањем фактура са неистинитом садржином приказивали лажни промет робе.

Како се сумња, они су на основу тога подносили пореске пријаве пореза на додату вредност неистинитог садржаја Пореској управи и извршили незаконит поврат пдв-а у укупном износу од 246.002.930 динара, чиме су за наведени износ оштетили буџет државе.

Такође, С.П. и А.К. се сумњиче да су у име привредног друштва „Panatic sistem“ доо на основу лажно сачињене документације конкурисали у Фонду за развој Републике Србије ради набавке опреме за производњу и уградњу бетона, који им је одобрен, а који су затим, како се сумња, искористили у друге сврхе од оних за који им је одобрен, и тако оштетили буџет Републике Србије за износ од 58.521.980 динара.

Како се сумња, новац добијен од незаконитог поврата пореза на додату вредност и од неосновано добијеног кредита, осумњичени су искористили за куповину покретне и непокретне имовине и то станова, пословног простора, скупоцених возила, техничке робе, као и за сопствене потребе, у укупном износу већем од 117.500.000 динара, и на тај начин извршили кривично дело прање новца.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Министарство унутрашњих послова, Управа криминалистичке полиције, у сарадњи са Министарством финансија, Пореском полицијом Републике Србије, као и надлежним тужилаштвом, и у наредном периоду ће наставити интензивно да ради на идентификацији и процесуирању свих лица која врше кривична дела која за последицу имају оштећење буџета Републике Србије.

Рад на откривању и процесуирању кривичног дела прања новца и то из пореских кривичних дела, пре свега кроз незаконити поврат ПДВ-а, за правна лица која фингирају међусобни пословни однос, на основу чега повлаче новац из буџета, биће један од приоритета МУП-а Републике Србије.

Данашња акција је само једна у низу које ће бити спроведене у наредном периоду са јасном намером МУП-а да пошаље поруку свима да се неће толерисати незаконито богаћење и то на терет буџета Републуке Србије.

Ова акција такође показује спремност свих државних органа, а пре свега Управе криминалистичке полиције, Пореске управе и Управе за спречавање прања новца да се заједнички супротставимо овом виду криминала, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

На болничком лечењу 179 пацијената оболелих од COVID-19

Следећа вест

Ухапшене три особе због сумње да су прале новац

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *