Укидање српских регистарских ознака угрожава дијалог Београда и Приштине

Нема коментара Дели:

Београд, 6. октобар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић поручио је да је одлука привремених институција самоуправе у Приштини да укине српске регистарске ознаке противправна и супротна споразумима о слободи кретања из 2011. и 2016. године, уз напомену да свако ко ту одлуку подржава директно угрожава процес дијалога Београда и Приштине.

Званични сајт Владе Србије преноси у целини изјаву за јавност директора Канцеларије за Косово и Метохију:

„Одлука такозване владе у Приштини да укине српске регистарске ознаке је противправна и супротна споразумима о слободи кретања из 2011. и 2016. године и свако ко ту одлуку подржава директно угрожава процес дијалога Београда и Приштине.

Да је немачки представник у Приштини Јорн Роде прочитао досадашње споразуме, могао је врло лако да увиди да проблем са слободом кретања није постојао док су на снази биле статусно неутралне KС таблице.

Међутим, оног тренутка када је Приштина насилно укинула статусно неутралне KС таблице 2020. године и тако једнострано скратила временски оквир трајања тих таблица, ниједан немачки представник се није огласио да каже како је та одлука била нелегитимна.

Једну ствар Роде мора да научи, а то је да поштује вољу српског народа који живи на северу Kосова и Метохије и који је јасно рекао шта мисли о тзв. Kуртијевој пререгистрацији. То што је за месец дана само двоје људи на северу покрајине пререгистровало своја возила јасан је показатељ да нико не може да натера Србе на северу Kосова и Метохије да престану да буду грађани Србије и да користе документа која издаје Република Србија.

Роде је у једном у праву, да нико не треба да се свађа око регистарских таблица, али оно што он није рекао то је да нас је у ту свађу и кризу увукао Аљбин Kурти својим ирационалним поступцима, а чији је заправо крајњи циљ да истисне постојање државе Србије на Kосову и Метохији.

Такав подли наум српски народ никада неће допустити. Мир који нам је преко потребан и на коме Београд инсистира је кључан за нормализацију односа, али нажалост изјаве попут ове Родеове не уливају наду да заправо мир сви подједнако желе на Западном Балкану“, навео је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Напори Београда за останак и опстанак нашег народа на Космету

Следећа вест

Међународне мисије да повећају безбедност у српским енклавама

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *