УН важан саговорник и гарант примене Резолуције 1244 СБ

Нема коментара Дели:

Београд, 7. април 2022.
Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић састао се данас са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК) Каролином Зијаде.

Петковић је, говорећи о положају Срба на Kосову и Метохији, указао на чињеницу да су њихова људска и политичка права драстично уназађена, што се потврдило и недавном одлуком Приштине да забрани спровођење избора Републике Србије на територији покрајине.

На тај начин, српском народу је ускраћено једно од основних грађанских и демократских права – право учешћа на изборима, нагласио је директор Kанцеларије.

Он је подсетио и на недавну одлука Аљбина Kуртија да смени председницу Основног суда у Kосовској Митровици Љиљану Стевановић само зато што је присуствовала састанку Срба са Kосмета са председником Србије Александром Вучићем у Београду, што је политичко насиље незапамћених размера.

Петковић је, такође, упозорио на све учесталије нападе албанских екстремиста на припаднике српског народа, нагласивши да су од почетка прошле године забележена 163 инцидента усмерена према Србима и да се тај негативни тренд свакодневно наставља.

Петковић је, истичући да је Србија искрено заинтересована за стабилизацију прилика у својој јужној покрајини, подсетио на то да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из бриселског дијалога, док, с друге стране, политичка гарнитура у Приштини скоро девет година одбија да омогући формирање Заједнице српских општина.

Поред тога, Приштина одбија и да имплементира одредбе које се односе на правосуђе, енергетику, поштовање слободе кретања и посете званичника покрајини, додао је директор Канцеларије.

Он је нагласио и да је решавање питања несталих лица покренуто на инсистирање Београда, а да Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Kосмету на којима се, по сазнањима Београда, налазе посмртни остаци Срба несталих у рату, док је Београд, без оклевања, поступио по сваком таквом захтеву Приштине.

Према његовим речима, све ово заједно води ка потпуном обесмишљавању до сада постигнутих помака у дијалогу Београда и Приштине.

Иако Приштина континуирано и отворено показује да није заинтересована за суштинску нормализацију прилика на терену, Београд ће остати доследно опредељен за решавања несугласица за преговарачким столом и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика у региону, али се притом никада неће одрећи легитимног права да брине о сигурности и интересима својих грађана на Kосмету, закључио је Петковић.

Директор Kанцеларије је исказао захвалност шефици УНМИK-а на доследној статусној неутралности мисије на чијем је челу, истакавши да су Уједињене нације за Србију важан саговорник и гарант примене Резолуције Савета безбедности УН 1244.

Састанку је присуствовала и представница генералног секретара Уједињених нација и шефица Kанцеларије УН у Београду Мари Јамашита, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Понављање парламентарних и председничких избора на више бирачких места

Следећа вест

Објављени резултати избора у иностранству

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *