УН за Србију важан саговорник и гарант примене Резолуције 1244

Нема коментара Дели:

Београд, 16. септембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК) Каролин Зијаде о актуелној ситуацији у нашој јужној покрајини.

Петковић је истакао да су недавни једнострани и противправни потези Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама директна претња урушавању дијалога, што води дестабилизацији ситуације на терену.

Стабилност и мир су, како је рекао, подједнако у интересу и српског и албанског народа на Косову и Метохији, као и читавог региона, али је јасно да политички представници Албанаца не деле то мишљење и да зато свакодневно изазивају кризне ситуације на терену.

Недавно рањавање српског младића Немање Митровића код Обилића од стране албанских разбојника последњи је у низу инцидената изазваних политиком и реториком пуном мржње према српском народу, која се свакодневно може чути у Приштини, нагласио је директор Канцеларије.

Он је подсетио и на случај Николе Недељковића, који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен на осам месеци затвора.

У том контексту, Петковић је навео да је од почетка прошле године до данас било 222 напада на српско становништво, а број етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину, цркве и манастире, порастао је за 60 одсто у односу на период пре доласка Аљбина Куртија на власт, што озбиљно отежава напоре за решавање конфликта.

Према његовим речима, Београд ће упркос свему наставити да тражи компромисна решења, сматрајући да на тај начин заправо ради у интересу свих чија је амбиција да живе у стабилном и просперитетном друштву, иако је јасно да међу политичким представницима Албанаца са Косова и Метохије постоји све мања спремност за то, што најречитије потврђује чињеница да је прошло више од девет година од постизања споразума о Заједници српских општина, која до данас није успостављена.

Постигнути споразум у области енергетике отворио је могућност за постизање помака и у другим областима, пре свега у решавању питања несталих, међутим и ту је приштинска страна показала да није спремна за сарадњу, нагласио је Петковић.

Такође, директор Канцеларије је скренуо пажњу и на честе забране уласка на Космет званичницима Србије, чиме се крши споразум о слободи кретања, и изразио наду да ће се са овом праксом престати.

Он је изразио захвалност шефици УНМИК-а на доследној статусној неутралности мисије на чијем је челу, истакавши да су Уједињене нације за Србију важан саговорник и гарант примене Резолуције Савета безбедности ОУН 1244.

Састанку је присуствовала и представница генералног секретара УН и шефица Канцеларије УН у Београду Мари Јамашита, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак организованог притиска на Србе у јужној покрајини

Следећа вест

Инфо-центар Пописа становништва почео са радом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *