Унапређење положаја старијих лица један од приоритета Владе Србије

Нема коментара Дели:

Београд, 2. август 2023.

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Дарија Кисић поручила је данас да је циљ стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији за период од 2024. до 2030. године унапређење положаја најстаријих суграђана и побољшање квалитета њиховог живота.

Кисић је, на јавној расправи о предлогу овог стратешког документа у Дому Народне скупштине Србије, указала на то да је, према резултатима Пописа становништва из 2022. године, укупан удео лица старијих од 65 година 22 одсто.

Она је објаснила да то значи да сваки пети становник наше земље спада у ову категорију и нагласила да феномен старења становништва погађа и најразвијеније земље.

За разлику од неких претходних стратегија и акционих планова, који су били усмерени на институционални смештај старијих особа, овај предлог је усмерен ка активном и здравом старењу, међугенерацијској сарадњи и социјалној инклузији старијих, навела је министарка.

Према њеним речима, брига о старијима је један од приоритета Владе Србије и Министарства за бригу о породици и демографију.

Најстарији суграђани су, како је подсетила, деценијама уназад показивали колико су одговорни и како треба и ми да се понашамо, а били су и одличан пример свима и током пандемије коронавируса.

Кисић је додала да је намера нове стратегије за унапређење положаја старијих лица да та популација буде укључена у све друштвене сегменте и процесе, јер су њихово знање и искуство од непроцењивог значаја.

Радну групу која је израдила Предлог стратегије чинили су представници надлежних министарстава, организација цивилног друштва и академске заједнице, а поступак израде подржаo је Популациони фонд УН, навела је она.

Министарка је позвала заинтересоване да се укључе у јавну расправу, која траје до 15. августа, како би стратегија била што боља и сврсисходнија и да бисмо и тиме јасно показали да смо друштво једнаких могућности и права за све грађане.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Жигманов честитао празник македонске националне мањине у Србији

Следећа вест

Даље свестрано унапређење сарадње Србије и Јапана

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *