Унапређење примене Закона о бесплатној правној помоћи

Нема коментара Дели:

Београд, 29. март 2023.
Министарство правде и Министарство државне управе и локалне самоуправе потписали су данас Заједничку изјаву за унапређење примене Закона о бесплатној правној помоћи, којом је потврђено покретање заједничке кампање и низа пројектних активности које имају за циљ подизање свести јавности о доступности бесплатне правне помоћи најугроженијим и маргинализованим појединцима.

Заједничку изјаву потписали су министарка правде Маја Поповић и министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић.

Предвиђена кампања предвиђа и обуку запослених у јединицама локалне самоуправе у вези са планирањем и обезбеђивањем финансијских средстава у локалним буџетима ради финансирања бесплатне правне помоћи.

У оквиру кампање биће спроведена и обука за јачање капацитета запослених у локалним самоуправама и Министарству правде у циљу постизања квалитативно задовољавајућег правног поступка.

Предвиђене су и пројектне активности које ће допринети ефикаснијем надзору над применом Закона о бесплатној правној помоћи.

Подршку кампањи пружа пројекат „Јачање владавине права у Србији – ЕУ за борбу против корупције и за основна права“, који финансирају ЕУ и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а за чију имплементацију је задужен Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Поповић је истакла да ће заједничким деловањем двају министарстава бити значајно унапређен систем бесплатне правне помоћи, који угроженим категоријама друштва гарантује професионално заступање у оним областима у којима је таква помоћ најчешће тражена.

Она је нагласила да је нормативни оквир за те активности у потпуности заокружен, као и да је основан Савет за праћење система бесплатне правне помоћи и подршке.

Министарка правде је навела да су транспарентност и ефикасност поступка постављања пружалаца бесплатне правне помоћи из реда адвоката додатно унапређени кроз апликацију „кол центар”, која је развијена на темељу институционалне сарадње између Министарства правде и Адвокатске коморе Србије.

Министарство правде наставиће са реализацијом низа преосталих пројектних активности у овој области, а које се пре свега односе на подизање јавне свести о доступности бесплатне правне помоћи за наше грађане, поручила је министарка правде.

Мартиновић је напоменуо да је ресорно министарство активно укључено у решавање изазова у области бесплатне правне помоћи, као и да је, уз подршку Владе Швајцарске и програма Swiss PRO, у протеклих пар година финансијски помогло успостављање бесплатне саветодавне службе за правну помоћ за најрањивије грађане и грађанке у 13 јединица локалне самоуправе.

Он је нагласио да Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља рад на јачању система бесплатне правне помоћи у Србији, као и на повећању информисаности и обучавању локалних службеника у овој области.

Доказ за то је и данашњи догађај и потписивање заједничке изјаве наша два министарства, којом, уз подршку мултидонаторског пројекта, започињемо процес јачања кадровских капацитета у јединицама локалне самоуправе, како би могли боље да планирају и обезбеде финансијска средства у буџетима за пружање бесплатне правне помоћи, али и како би службеници који раде на овим пословима могли успешно и квалитетно да подрже остваривање права и правних интереса свих наших грађана, закључио је Мартиновић.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева рекла је да се права слика сваког друштва огледа у начину на који третира своје најугроженије чланове и то такође значи обезбеђивање једнаког приступа правди за све грађане.

Халачева је нагласила да се то основно право суочава са бројним изазовима, посебно недостатком свести и лошим познавањем расположивих начина, и то не само у Србији већ и у ЕУ.

Управо то је оно што ова заједничка акција настоји да постигне, додатно подижући свест о доступности правне помоћи међу најугроженијим и маргинализованим појединцима, и унапређењу постојећих капацитета и сарадње између различитих пружалаца услуга, навела је Халачева.

Она је истакла да се акција одвија у оквиру пројекта „ЕУ за борбу против корупције и за основна права“, који финансирају ЕУ и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, а приступ бесплатној правној помоћи представља његов важан део.

Шеф Одељења за привредну сарадњу Амбасаде СР Немачке у Србији Kристијан Шилинг истакао је снажну подршку Немачке посвећености Србије јачању система бесплатне правне помоћи кроз подршку спровођењу планираних активности у оквиру Акционог плана из Поглавља 23.

Снажна подршка реформским напорима Србије у оквиру Немачке развојне сарадње у областима од критичне важности за приступање ЕУ послужиће као камен темељац за унапређење владавине права и одговорности власти – вредности које су важне за обе наше земље, указао је Шилинг.

Он је рекао да јачање система бесплатне правне помоћи обезбеђује заштиту од угрожавања интегритета и достојанства сваке особе, вредности које су од великог значаја за ЕУ и Немачку.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Пројекти из оквира Зелене агенде добар извор раста

Следећа вест

Проширивање капацитета предшколског образовања у Крагујевцу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *