Унапређење сарадње Србије и Француске у области кинематографије

Нема коментара Дели:

Београд/Париз, 13. јул 2023.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић и генерални директор Националног центра за филм и покретне слике (CNC) Француске Оливије Анрар потписали су данас у Паризу Писмо о намерама о сарадњи између тог центра и Министарства културе.

Овим чином је потврђен обострани интерес за проширење сарадње у области филма и савремене филмске културе између две земље.

На састанку је истакнуто да је документ потписан имајући у виду изузетну важност унапређења сарадње у области кинематографије, уз оцену да ће то у великој мери додатно допринети развоју свеукупних билатералних односа између две земље и поспешити поље експертске сарадње.

Гојковић је оценила да је ово значајан корак и да су на овај начин конкретизовани разговори који се воде од прошле године, додавши да то представља додатни основ да се из примера добре француске праксе сагледају могућности и за побољшање рада Филмског центра Србије.

Она је указала на то да се јасно уочава простор за унапређење рада Филмског центра Србије и да је у том оквиру добродошла експертиза и помоћ при креирању новог модела и статуса националне установе у области филма и филмске уметности по угледу на француски „CNC”.

Такође, Гојковић је напоменула да је француски модел нешто што може ефикасно да се примени у нашем законодавству, и навела да је отворена могућност интензивније сарадње на пољу филма и других копродукционих остварења у области аудиовизуелног сектора, посебно имајући у виду подстицаје Србије.

Анрар је напоменуо да постоје традиционални односи са Србијом и бројни контакти са пријатељима из наше земље, истакавши да је потписивање овог документа полазна тачка и да ће у наредном периоду сарадња бити још интензивнија између стручњака из области филма, Министарства културе и Центра за филм Француске.

Он је потврдио и да су спремни да поделе експертизу и да помогну филмску индустрију Србије, наводи се у саопштењу Министарства културе.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Позитивни резултати спровођења пронаталитетних мера

Следећа вест

Интерресорно стручно усавршавање у државним и другим органима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *