Унапређење свеукупних односа Србије и Египта

Нема коментара Дели:

Београд/Каиро, 8. август 2023.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић састао се данас у Каиру, у оквиру званичне посете Арапској Републици Египат, са председником те земље Абделом Фатахом ел Сисијем.

Вучевић је исказао захвалност на срдачној добродошлици, као и на прилици за разговоре, не само по питању сарадње у области одбране, већ и по питању унапређења свеукупних односа двеју традиционално пријатељских земаља.

Он је том приликом пренео председнику Ел Сисију поздраве председника Републике Србије и врховног команданта ВС Александра Вучића, истакавши да су изразито пријатељски односи два председника допринели јачању и развоју свеукупне сарадње између Србије и Египта, а посебно у домену одбране.

Политички односи двеју земаља, како је нагласио, традиционално су добри, пријатељски и партнерски, везују их историјске везе дуге више од 115 година, због чега је намера Србије да се они очувају и константно унапређују.

Потпредседник Владе је, такође, пренео захвалност на доследности и непромењеном ставу Египта када је реч о позицији по питању Косова и Метохије.

Ел Сиси се осврнуо на прошлогодишњу посету Београду, изразивши задовољство због тога што је резултирала унапређењем односа Србије и Египта у областима од обостраног интереса.

Вучевић и Ел Сиси су разговарали и о јачању сарадње између две земље, засноване на пријатељским односима, који датирају више од једног века.  

Председник Египта је, такође, посебно указао и на значај војно-техничке сарадње као области у којој наше две земље могу да сарађују на обострано задовољство. 

Такође, потпредседник Владе обишао је и 203. ваздухопловну бригаду египатских Оружаних снага.

Том приликом, командант Ваздухопловних снага генерал-потпуковник Махмуд Абдел Гавад информисао је делегацију Министарства одбране и Војске Србије о задацима и намени те јединице, али и других авијацијских јединица у саставу Ваздухопловних снага, као и о ваздухопловима којима су јединице наоружане.

Током данашње посете, нашој делегацији су презентовани и капацитети за обуку у оквиру те ваздухопловне базе, а размотрене су и могућности за сарадњу два ваздухопловства.

Унапређење свеукупних односа Србије и Египта

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Кошаркаши у квалификацијама за ЕП 2025. против Финске, Грузије и Данске

Следећа вест

Шаховски камп у Осечини окупио 100 младих из дијаспоре и региона

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *