Упад припадника KБС у Зубин Поток противан свим споразумима

Нема коментара Дели:

Београд, 26. септембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је синоћ да је упад припадника такозваних Kосовских безбедносних снага на север Kосмета под пуним наоружањем, до којег је дошло у Зубином Потоку, у супротности са свим потписаним споразумима и договорима и директна је претња српском народу на том простору.

Петковић је објаснио да је реч о директном кршењу договора из 2013. године са генералним секретаром НАТО, по којем припадници било које војне формације која долази из Приштине немају право да бораве на северу Kосмета без дуплог одобрења – команданта KФОР-а и четири српска градоначелника са севера, а које они нису дали.

Према његовим речима, због тога за упад такозване KБС не постоји ни један једини основ нити оправдање, већ је то нови у низу потеза које Аљбин Kурти повлачи у циљу изазивања тензија, сукоба и дестабилизације прилика на терену.

Питање је да ли је неко прећутно дозволио Kуртију да у дело спроводи своје опасне намере и због тога је неопходно да се KФОР и међународне мисије које делују на Kосмету јасно определе према оваквом драматичном кршењу споразума и једностраним и опасним потезима, нагласио је директор Канцеларије.

Нема сумње, како је подвукао, да овакви милитантни потези које повлачи Kурти представљају наставак његове ратнохушкачке политике којој је циљ тиха, али насилна окупација севера Kосмета, јер је он свестан да на други начин не може да натера Србе да га икада прихвате.

Петковић је рекао да томе служи и градња илегалних база специјалних јединица на северу Kосмета, као и учестали упади Росу у српске средине од Штрпца до Лепосавића.

Срби са Kосова и Метохије су дубоко узнемирени оваквим претњама и звецкањем оружјем, али и одлучни у томе да не наседају на провокације јер знају да је уз њих држава Србија, закључио је он.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Француска један од најважнијих економских и политичких партнера Србије

Следећа вест

Просечна јулска зарада без пореза и доприноса 73.114 динарa

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *