Упад приштинских министара на север Космета недвосмислена провокација

Нема коментара Дели:

Београд, 5. јун 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да је јучерашње појављивање приштинских министара привремених институција самоуправе Џељаља Свечље и Арменда Мехаја на административним прелазима Брњак и Јариње недвосмислено провокација која има за циљ да изнуди реакцију Срба на северу Косова и Метохије, и то је само још један прилог Куртијеве политике дестабилизације региона.

Људи који свакодневно измишљају тезе о Србији као безбедносној претњи не пропуштају прилику да активно раде на дестабилизацији и провоцирању Срба на северу Косова и Метохије, и зато очекујемо да међународни политички и безбедносни чиниоци на терену коначно ствари назову правим именом.

Апсолутно је недопустиво присуство тзв. војске Косова на северу која је у пратњи њиховог министра тзв. Косовских безбедносних снага.

Свечља, Мехај и њихова пратња наоружана дугим цевима нема шта да тражи ни на административним прелазима нити на административној линији са централном Србијом, јер Приштина се, уз међународне гаранције, на ту врсту уздржаности обавезала.

Више пута је и НАТО јасно рекао да КБС по споразуму из 2013. године не може на север Косова и Метохије.

Не чуди што Приштина не поштује споразуме и договоре, али зато очекујемо да представници међународних безбедносних снага реагују како би овакве провокације биле спречене и обесхрабрене.

Захтевамо да Кфор санкционише опасне и неодговорне приштинске провокације и демонстрације силе, јер управо овакви инциденти у себи носе запаљив потенцијал и могу да изазову неконтролисане и несагледиве последице.

Београд и председник Србије Александар Вучић се све време залажу за мир и стабилност региона, али нажалост такво залагање не постоји у Приштини, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Деца са Косова и Метохије бораве на летовању у Црној Гори

Следећа вест

Захвалност САД на помоћи у проналажењу решења за проблеме на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *