Упозорења на временске непогоде на подручју Србије за 21. и 22. јул

Нема коментара Дели:

Београд, 21. јул 2023.

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије, на основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода Србије, да се на подручју наше земље данас очекују јаке временске непогоде, упозорава на опасност од јаких ветрова, јаких и обилних падавина, удара грома и могућег града и апелује на грађане да се придржавају мера, како на отвореном, тако и у затвореном простору.

Уколико су грађани у затвореном простору, потребно је обезбедити све објекте који могу да одлете услед јаког ветра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане.

Такође, потребно је обезбедити и прозоре и спољна врата и затворити сва унутрашња врата, као и избегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници.

Уколико се грађани током невремена нађу на отвореном, потребно је склонити се од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имати у виду да је сигурно растојање од тих структура једнако њиховој висини.

Такође, важно је избегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове.

Потребно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сести на земљу и избегавати стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон.

Уколико се грађани нађу у шуми, заштиту треба да потраже испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору.

Потребно је ући у шуму и избегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места.

Такође, не треба прелазити преко воде, ни пливати.

Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама (штапова за голф, штапова за пецање и слично) и избегавати близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично.

Не треба стајати усправно, већ чучати или се макар сагнути, не додирујући земљу рукама, а ако сте у групи држати растојање од пет метара између себе.

Уколико се нађете у аутомобилу за време јаке олује, зауставити аутомобил поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил, остати у аутомобилу и упалити позициона светла док не прође олуја, затворити прозоре и не додиривати металне предмете у аутомобилу и избегавати поплављене путеве.

Министарство унутрашњих послова подсећа на то да је Републички хидрометеоролошки завод издао упозорења на временске непогоде на подручју Републике Србије за 21. и 22. јул, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Више од 32 милиона динара за обнову ратних меморијала

Следећа вест

Обезбедити сигурност и достојан живот Србима на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *