Уређење православних гробаља на Косову и Метохији

Нема коментара Дели:

Београд, 11. октобар 2022.
Канцеларијa за Косово и Mетохију Владе Републике Србије саопштила је да се средствима те канцеларије спроводи уређење, чишћење и одржавање три српска православна гробља на Косову и Метохији – у Клини, Ђаковици и Дечанима.

Пре неколико дана је завршено чишћење споменика, уређење растиња и одржавање гробља у Доњем Петровцу код Ђаковице, а то гробље први пут је прошле године очишћено након 23 године и сада су настављени радови на његовом одржавању.

Завршено је и уређење Дечанског гробља, док наредне недеље почиње чишћење и уређење православног гробља у селу Будисавци, у општина Клина, где ће се изводити најобимнији радови.

Једно од неизбрисивих сведочанстава српског идентитета на територији Косово и Метохија представљају српска православна гробља, која су од стране албанских екстремиста изложена учесталом скрнављењу и покушају затирања.

Због тога Канцеларија за Косово и Метохију сваке године обезбеђује средства за уређење српских гробаља на основу података о њиховом стању и захтева општина са територије покрајине.

Средства се користе за санацију споменика, поправке и изградњу ограда, капија, капела, набавку алата и средстава за уништавање корова и другог растиња, као и организације рада, транспорта отпада, а на овом послу заједно су ангажоване и локалне самоуправе на Косову и Метохији, комунална предузећа, Српска православна црква и удружења расељених лица, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Директору Канцеларије за КиМ поново забрањена посета покрајини

Следећа вест

Напори Београда за останак и опстанак нашег народа на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *