Уређивање области финансирања високог образовања

Нема коментара Дели:

Београд, 6. април 2023.
Влада Републике Србије покренула је рад на изради закона о финансирању високог образовања са циљем уређивања овог питања у најбољем интересу универзитета, факултета, академија струковних студија и Владе, односно академске заједнице и државе.

На предлог Министарства просвете, Одлука о образовању Радне групе за израду нацрта закона о финансирању високог образовања усвојена је на седници Владе у четвртак 30. марта ове године.

На првом састанку Радне групе који ће бити одржан данас у згради Владе Србије, поред Кабинета председника Владе, Министарства просвете, Министарства финансија, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства науке, иновација и технолошког развоја и Републичког секретаријата за јавне политике, учествоваће сви ректори државних универзитета, декани са више факултета као представници специфичности различитих образовних поља, професори, синдикати у образовању и представници студената.

Радна група која обухвата све заинтересоване стране треба да обезбеди широк партиципативни процес, сагледавање свих појединости и специфичности финансирања високог образовања и постизање друштвеног консензуса за уређивање овог изузетно важног питања.

Закон о финансирању високог образовања треба да обезбеди одрживост, задржавање наставног кадра на факултетима, да награђује квалитет, јача везе са тржиштем рада и истраживачку делатност, као и да подстиче развој, односно подржава промене, иновације, дефицитарне области и реформе.

У духу постизања ових циљева, Радна група ће спровести неопходна истраживања, размотрити могуће механизме на основу упоредних међународних пракси и припремити Нацрт закона о финансирању високог образовања који ће бити разматран са широм заједницом путем јавне расправе пре усвајања поменутог документа.

Постојећа Уредба о нормативима и стандардима услова рада универзитета и факултета за делатности које се финансирају из буџета датира из 2002. године за академско, а чак из 1995. године за струковно високо образовање, па ће фокус рада ове радне групе бити финансирање високог образовања у складу са актуелном ситуацијом, модерним трендовима и европским праксама, а први пут кроз посебан закон.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Кисић честитала јеврејски празник Песах

Следећа вест

Ухапшен осумњичени за трговину људима и посредовање у проституцији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *