Уручени кључеви корисницима станова за социјално становање у Шапцу

Нема коментара Дели:

Шабац, 14. јул 2023.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов присуствовао је јуче у Шапцу церемонији уручења кључева корисницима 23 стана, која су саграђена у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”.

Жигманов је, изражавајући захвалност донаторима – Делегацији ЕУ у Србији на подршци, градоначелнику Шапца Александру Пајићу на суфинансирању и успешној реализацији овог пројекта и честитајући корисницима на усељењу, нагласио да се кроз овакве програме на најбољи начин потврђује опредељење Владе Србије у својим залагањима у примени темељних вредности.

Министар је истакао да Србија тежи да буде држава социјалне правде и равноправних грађана, која ради остварења тако постављених циљева гради активан однос према онима који се налазе у статусу маргинализоване друштвене групе.

У складу са тим, 23 породице, са укупно 70 чланова, добиле су прилику да побољшају своје услове становања, а сви они су били и додатно укључени у програме оснаживања како би могли и економски осигурати потребна средства за квалитетнији, нови корак у својим животима, рекао је он.

Жигманов је, имајући у виду да значајан број корисника ових станова чине припадници ромске националне заједнице, поручио да је решавање изазова са којима се они суочавају и даље у фокусу Владе Србије.

У свакој локалној заједници где смо били у прилици да уручујемо породицама кључеве социјалних станова, значајан број станова је опредељен и за припаднике ромске заједнице, рекао је он и додао да је то порука и за њих да нису заборављени и да нису искључени.

Према његовим речима, ромска национална заједница је у фокусу проактивних мера Владе Србије кроз примену Стратегије о социјалном укључивању Рома и Ромкиња и кроз политике и програме који се остварују у локалним самоуправама.

Жигманов је посебно истакао позитивну праксу у Граду Шапцу, који има координатора за ромска питања и читав сет мера које локалне власти креирају када је у питању подршка инклузији ромске заједнице.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Значај пројекта изградње БИО4 кампуса за научну заједницу у Србији

Следећа вест

Београд чини све да сачува мир у јужној покрајини

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *