Успешни пројекти стручног оспособљавања осуђеника

Нема коментара Дели:

Београд, 28. јул 2023.

Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде Владе Републике Србије саопштила је да је у Казнено-поправном заводу у Нишу 88 осуђених лица завршило неки од циклуса основног школског образовања претходне школске године, док је 54 стекло сертификат на обукама за дефицитарна занимања.

Осуђена лица у овом заводу су високо мотивисана да заврше прекинуто школовање и наставе са стручним усавршавањем после стечене дипломе.

У просеку, на годишњем нивоу, до 100 осуђених лица стекне сведочанство Основне школе „Лела Поповић”, са којом КПЗ Ниш годинама сарађује.

У овом тренутку се организују сертификоване обуке за осам стручних занимања која су дефицитарна на тржишту рада – вариоце, пекаре, столаре, кројаче, грађевинске лимаре, водоинсталатере, руковаоце моторном тестером и тримером, као и за послове офсет штампе.

Осуђеници стичу потребне практичне вештине у погону металске и дрвне производње, погону машинског одржавања и грађевинског и електро одржавања, као и у пољопривредним пословима на две економије овог завода, које се простиру на 150 хектара површине.

У сертификатима се не наводи да су стечени током издржавања казне како би се избегла евентуална стигматизација бивших осуђеника, а њима омогућило да што лакше пронађу посао.

Управа за извршење кривичних санкција од 2014. године има успешну сарадњу са немачком невладином организацијом „Хелп” на пројектима стручног оспособљавања осуђеника у више казнено-поправних завода у Србији.

По истеку казне, осуђеници на основу стечених сертификата могу да се обрате организацији „Хелп” за помоћ у виду куповине опреме за покретање посла, у износу од 2.500 евра.

Захваљујући пословима које су научили да раде у казнено-поправним заводима, бивши осуђеници су се касније запослили као кувари, посластичари, керамичари, вариоци, бравари, столари, тапетари, водоинсталатери, кројачи, у штампаријама, као и у пољопривреди на пословима узгоја воћа и поврћа, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Влада Србије посвећена јачању веза са дијаспором

Следећа вест

Спречен транспорт потенцијално заражених свиња на територији Чачка

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *