Успоставити партнерство између руралног и урбаног дела Србије

Нема коментара Дели:

Успоставити партнерство између руралног и урбаног дела Србије
Београд, 10. март 2023.
Министар за бригу о селу у Влади Републике Србије Милан Кркобабић изјавио је данас, на конференцији „Будућност је у задругарству“, да је циљ ресорног министарства успостављање партнерства између руралног и урбаног дела Србије.

Кркобабић је објаснио да појам задругарства не може да се сведе само на земљорадничко задругарство, већ да обухвата и друге области, попут производног и услужног задругарства, задругарства за области енергетике, социјалне и здравствене заштите, туризма и заштите животне средине.

Председник Међународног задружног савеза Ариел Енрике Гуарко рекао је да ова организација има 314 чланица у 100 земаља и да улаже велике напоре како би спојила њихове разноликости у циљу заједничког рада.

Свестан сам потенцијала који овде имају задруге приликом управљања у пољопривреди и сточарству, што је за нас веома важно јер на тај начин можемо да рачунамо на вас као на земљу која има искуства у овом пољу и потенцијала да се развија у будућности, навео је Гуарко.

Председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић указао је на то да задруге у Србији имају дугу традицију и да је у Бачком Петровцу, који у то време није припадао Србији, основана прва задруга, две године након задруге у Рочделу која је прва у свету.

Председница Задружног савеза Воводине Јелена Несторов Бизоњ рекла је да у Србији постоји проблем приликом уписа задружне својине на име задруга, и изразила наду да споре административне процедуре неће кочити развијеност задружног покрета.

Према њеним речима, следећи проблем у задругарству јесте непостојање финансијских средстава за ангажовање стручњака, оценивши да би пореске олакшице и ниже каматне стопе довеле задругаре у бољу позицију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Забрањен рад Дому за негу и смештај старих лица „Епикур“ на Вождовцу

Следећа вест

Брзо и квалитетно реализовани пројекти кључ за додатна средства ЕУ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *