Усвојен Предлог закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије

Нема коментара Дели:

Београд, 2. август 2023.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије, а којим се уређује начин спровођења политике државног власништва и управљање у јавним предузећима, која су у власништву Републике.

Реч је о новом Предлогу закона, с обзиром на то да је претходни био у скупштинској процедури, али је након иницијативе председника Републике Александра Вучића повучен и организоване су јавне консултације о Нацрту закона у три рунде преговора – са представницима јавних предузећа, невладиних организација, цивилног друштва, као и посебно са медијима, прецизније свим економским и привредним новинарима.

Све ово урађено је како би се одбациле сумње у вези са неистинитим наводима у јавности, да се тим законом продају национални паркови, водоизворишта, као и да њиме Влада Србије жели да приватизује јавна предузећа.

Разлог због којег се доноси овај закон није приватизација постојећих јавних предузећа, напротив, циљ је њихово оснажење, корпоратизација и боље управљање, са намером остваривања бољих пословних резултата.

Такође, Законом о приватизацији прописано је да предмет приватизације не могу бити природна богатства, добра у општој употреби, као ни добра од општег интереса.

Предлог закона се примењује на АД или ДОО у којем Република Србија има својство члана, односно акционара са више од 50 одсто основног капитала друштва, односно има контролно власништво у друштву по другом основу.

Такође, поједине одредбе овог предлога закона се примењују на мањинско друштво капитала – односе се на права и обавезе представника Републике Србије у скупштини мањинског друштва, услове које мора да испуњава да би био именован, услове за разрешење, обавезу стручног усавршавања и тд.

Најзначајније новине односе се на централизовано власничко управљање, а Министарство привреде ће бити орган државне управе који обавља централизовану власничку функцију, уз изузетке у области енергетике.

Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за женско предузетништво у 2023. години, са циљем јачања женског предузетништва, повећања броја привредних субјеката и даљег подстицања запошљавања.

За подстицање женског предузетништва намењено је 600 милиона динара бесповратних средстава, а програм представља комбинацију бесповратних средстава из буџета и повољних кредита Фонда за развој.

На овај начин Влада жели да пружи системску подршку женском предузетништву, како би се дала подршка женама за наставак и развој њихових бизниса, а тиме подстакло и јачање предузетништва, малих и средњих предузећа, која су кичма развоја привреде.

Средства опредељена Програмом намењена су за финансијску подршку новооснованим и постојећим предузетницама, као и микро и малим привредним друштвима, која су регистрована у Агенцији за привредне регистре, а чији је оснивач и законски заступник жена.

Средства су намењена, између осталог, за куповину машина/опреме/алата, нове рачунарске опреме и софтвера, возила која служе за превоз сопствених производа, репроматеријала и сировина и других транспортних средстава укључених у процес производње и пружање услуга (нових или половних, не старијих од пет година).

Чланови Владе усвојили су Одлуку о проглашењу елементарне непогоде, којом је ванредна ситуација проглашена у 28 јединица локалне самоуправе.

Ова одлука донета је због штете која је настала на објектима јавне намене у јавној својини, породичним стамбеним објектима у својини грађана и пољопривредним усевима, након јаког олујног ветра, обилних кишних падавина и града у јулу ове године.

С обзиром на то да је за спровођење ове одлуке потребна помоћ из државне касе, Министарство привреде ћe предложити Влади доношење државних програма обнове, којима ћe бити прецизирана финансијска средства потребна за њихову реализацију, а настојаће се да се у што краћем року започну радови на санирању оштећења на свим објектима.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Обележен Дан рода авијације

Следећа вест

Неће бити приватизације државних домова за старе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *