Усвојене уредбе о програму помоћи грађанима за санирање штете услед елементарних непогода

Нема коментара Дели:

Београд, 7. август 2023.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању државног програма помоћи и обнове оштећених породичних стамбених објеката у својини грађана услед дејства јаког олујног ветра, града и кише у току јула 2023. године, којом су опредељена средства за исплату државне помоћи.

Србију је између 19. и 22. јула погодило више олујно-грмљавинских непогода праћених јаким пљусковима, олујним ударима ветра на моменте и орканске јачине, као и крупним градом величине од два до пет, локално и преко пет центиметара пречника.

Невреме је изазвало велика оштећења на породичним стамбеним објектима, а овом уредбом обезбеђена је бесповратна новчана помоћ за санирање штете за око 11.000 породичних стамбених објеката у својини грађана, како је до сада утврђено на основу извештаја јединица локалне самоуправе.

Ова уредба ступиће на снагу и пре законом утврђеног рока како би се грађанима чији су објекти оштећени, у што краћем року, пружила неопходна помоћ и обезбедили основни услови за функционисање живота и рада на погођеним подручјима.

Чланови Владе усвојили су и Уредбу о утврђивању државног програма помоћи и обнове порушених породичних стамбених објеката у својини грађана услед дејства јаког олујног ветра, града и кише у току јула 2023. године, и њоме су су такође опредељена средства за санирање штете на десет порушених породичних стамбених објеката у својини грађана.

То су објекти који су сврстани у шесту категорију оштећења, у складу са Упутством о јединственој методологији за процену штете од елементарних непогода, а према до сада прелиминарно прикупљеним подацима.

Стање елементарне непогоде због невремена које је погодило земљу проглашено је на територији 28 јединица локалне самоуправе.

Ова уредба, као и претходна, ступиће на снагу пре законом утврђеног рока како би се грађанима чији су објекти порушени, у што краћем року, пружила неопходна помоћ и обезбедили основни услови за функционисање живота и рада на тим подручјима.

На седници је усвојен Закључак о сагласности да се ради спречавања ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести Афричке куге свиња ангажују Министарство одбране, Војска Србије и Министарство унутрашњих послова, како би пружили помоћ Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у примени и спровођењу наложених мера за сузбијање и искорењивање ове заразе.

Постојање заразе је до 3. августа потврђено у више од 1.600 газдинстава у укупно 38 општина, односно 13 управних округа у Србији.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Боље нормативно уредити заштиту и безбедност новинара

Следећа вест

У Јагодини отворен спортски камп за младе из дијаспоре и региона

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *