Утврђен предлог чланова и заменика чланова савета за развој цивилног друштва

Нема коментара Дели:

Београд, 19. јул 2023.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије саопштило је данас да је Комисија за избор организација цивилног друштва за чланство у савету за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва спровела процес избора кандидата и да ће Влади Србије предложити 11 чланова и 11 заменика чланова овог тела, који су добили највише гласова.

На предлог Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Влада Србије је у фебруару 2022. године усвојила Стратегију за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији за период од 2022-2030. године, а потом и двогодишњи Акциони план за њено спровођење.

Кључни циљ Стратегије је оснивања савета за сарадњу и развој цивилног друштва, који ће као саветодавно тело Владе, бити простор за дијалог о кључним питањима која се односе на рад и деловање цивилног друштва.

Предвиђено је да савет представља механизам за јачање принципа партиципације, отворености и инклузивности процеса креирања јавних политика, као и да буде састављен од једнаког броја од представника цивилног друштва и представника органа државне управе и то доносиоца одлука.

По усвајању Стратегије, Министарство је отпочело консултативни процес са организацијама цивилног друштва у вези оснивања поменутог савета, а одржане су и јавне презентација предлога за оснивање савета у Новом Саду, Београду и Нишу, као и онлајн консултације.

Током консултативног процеса са организацијама усаглашени су ставови у вези са мандатом, структуром чланова и начином избора чланова савета, као и да ће мандат савета, чије оснивање се планира у септембру ове године, обухватити најбитнија подручја и области од значаја за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва.

Предвиђено је да избор чланова савета из цивилног друштва буде јаван и транспарентан као и да организације гласањем бирају своје представнике у том телу.

У складу са наведеним, Министарство је у мају ове године објавило Јавни позив организацијама цивилног друштва за чланство у савету за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва.

Jавним позивом је предвиђено да за кандидате из реда цивилног друштва, који испуне критеријуме јавног позива, гласају организације цивилног друштва тако што ће свака регистрована организација имати право на један глас, при чему је гласање обављено у периоду од 23. до 30. јуна.

Имајући у виду да у периоду предвиђеном за приговор није било приговора кандидата, Министарство ће предложити Влади за чланство у савету представнике цивилног друштва са највишим бројем гласова добијених од организација цивилног друштва.

Опширније саопштење Министарства са списком предложених кандидата можете погледати овде.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Обезбеђена довољна количина гаса за предстојећу сезону

Следећа вест

Успешна модернизација артиљеријско-ракетног система ПАСАРС

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *