Важна сарадња државе и цивилног сектора у процесу евроинтеграција

Нема коментара Дели:

Београд, 11. април 2023.
Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић изјавила је данас, на отварању регионалног стручног скупа „Нека правда влада регионом“, да су цивилна друштва промотер реформи, који држави скреће пажњу на нове развоје, док с друге стране држава покушава да испуни оно што је реално оствариво.

Мишчевић је на скупу који се одржава у организацији Националног конвента о ЕУ у Србији, као врло значајну оценила сарадњу у кључним областима са цивилним сектором, подсетивши на то да је национални конвент модел који смо преузели из онога што је познато као словачко искуство у процесу преговора.

Министарка је навела да је, за разлику од Словачке, која је свој конвент направила у последњој фази преговора, у Србији он формиран много раније, још у доба статуса придружене државе, односно у време када смо само имали обавезу да имплементирамо Споразум о стабилизацији и придруживању, који се показао као јако користан инструмент у праћењу преговора.

Она је истакла да је од самог почетка дефинисана улога конвента као основне платформе, а која сада броји више од 800 организација, међу којима су невладине организације, Српска академије наука и уметности, Привредна комора, факултети и институти.

Према њеним речима, улога националног конвента у Србији дефинисана је одлуком Скупштине, која подразумева да сва документа која Влада предложи и која представљају преговарачка документа морају бити исконтролисана и прегледана и од стране представника одговарајуће радне групе конвента.

У том процесу научили смо да партнерство никада није тако једноставно и увек је двосмерно. Дакле, отвореност једне и друге стране би требало да се подразумева, али врло често се то не дешава, рекла је Мишчевић.

Министарка је нагласила да држава разговара са цивилним друштвом о кључним стварима, попут реформе правосуђа, борбе против корупције, заштите права, слободе, безбедности, борбе против организованог криминала, тероризма, али и по питању миграција, како легалних тако и нелегалних.

Она је указала на то да су Северна Македонија и Албанија државе које су прве почеле преговоре, од почетка по новој методологији, а да Србија на основу њиховог искуства може да научи о примени те методологије, док с друге стране, ми можемо да помогнемо и да пренесемо наша искуства у досадашњем процесу преговора између Конвента и Владе,

Поред Мишчевић, на отварању дводневног скупа, говорили су и коордианторка Националног конвента о Европској унији у Србији Бојана Селаковић, амбасадор Краљевине Холандије у Србији Теодорус Антониус Реинтјес, координаторка Националног конвента о Европској унији у Северној Македонији Милева Ђуровска и координатор Националног конвента о Европској унији у Албанији Гледис Ђипали.

Важна сарадња државе и цивилног сектора у процесу евроинтеграција

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Заштитити старе и уметничке занате од заборава

Следећа вест

Инспекцијски надзор поводом смрти радника у погону Топионице у Бору

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *