Важност међусекторског рада у процесу европских интеграција

Нема коментара Дели:

Београд, 1. август 2023.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов разговарао је данас са министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић о активностима министарстава у процесу европских интеграција.

Жигманов, домаћин састанка, указао је на важност великог броја садржаја који су у непосредној надлежности ресорног министарства – од људских и мањинских права, преко родне равноправности и антидискриминације, до социјалне инклузије Рома и Ромкиња и друштвеног дијалога.

Он је упознао Мишчевић у основним цртама, о стању и приликама у споменутим подручјима и активностима које Министарство предузима.

Посебан акценат  домаћини су ставили на приказ стања у подручјима четири стратегије којима Министарство непосредно руководи кроз спровођење пратећих акционих планова у наведеним подручјима – Стратегије превенције и заштите од дискриминације за период од 2022. до 2030. године, затим Стратегије за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године, Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период од 2022. до 2030. године, као и Стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва за период од 2022. до 2030. године.

Такође, било је речи и о активностима које Министарство спроводи на изради Акционог плана за остваривање права националних мањина у Републици Србији.

Мишчевић је током разговора показала додатни интерес за поједина специфична питања која се односе на стање у појединим подручјима, те изазове које у предстојећем периоду треба решити.

Представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог – државни секретар, помоћници и саветници, истакли су и питање извештавања које се пре свега односи на Поглавље 23 у преговарачком процесу, важност међусекторског рада свих министарстава за овај сложени посао, те поделили својих позитивних искуства.

На крају је закључено да је процес европских интеграција, уз нагласак на то да је реч о спољнополитичком приоритету Владе Републике Србије, питање које стално мора бити у фокусу рада наших министарстава, да се планиране активности морају реализовати у временској динамици која је предвиђена те да ће бити настављена редовна комуникација између два министарства, која је и до сада оцењена као успешна, наводи се у саопштењу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Отворен други циклус конкурса за пријем у специјалне јединице Војске Србије

Следећа вест

Пољопривредницима из Орашца додељени бесплатни заштитни рамови за тракторе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *