Велики потенцијал сарадње Србије и Уганде

Нема коментара Дели:

Београд, 30. јул 2023.

Председник Републике Србије Александар Вучић исказао је данас захвалност председнику Уганде Јоверију Кагуту Мусевенију на томе што се његова земља држи принципа територијалног интегритета и подржава суверенитет Србије на целој њеној територији у свим међународним организацијама, институцијама и органима, што исто и ми чинимо када је у питању Уганда и све афричке земље.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре пренео захвалност председнику Уганде на позиву за Велики конгрес несврстаних, који ће бити одржан 19. и 20. јануара 2024. године у Кампали.

Он је навео да је Уганда једна од четири најмлађе земље на свету са огромним потенцијалом, те да су се током данашњих разговора делегације двеју земаља дотакле питања конкретне сарадње.

Према његовим речима, пре краја августа делегација наших експерата, са најмање једним или двоје министара, посетиће Уганду како би разговарала о пољопривредној сарадњи, али и о јачању односа у свим другим сферама, док у области одбране можемо да побољшамо већ постојећу сарадњу.

Председник је рекао да ће се „Ер Србија“ у наредном периоду фокусирати на Африку, те да Кампала може да буде место одакле можемо да идемо даље у одређене афричке дестинације, посебно према југу, али и према централној и западној Африци.

Ми ћемо се трудити да ове договоре конкретизујемо на најбољи начин и остваримо сарадњу која ће одговарати грађанима Уганде и Србије, поручио је Вучић и изразио наду да би до краја следеће године могла да се успостави директна линија Београд–Кампала.

Председник Уганде је констатовао да је у Београду имао веома корисне разговоре, истичући да је дошао у посету Србији како би две земље обновиле сарадњу.

Он је подсетио на значај Покрета несврстаних, одличне односе које су две земље имале у време Јосипа Броза Тита, али и на ангажмане југословенских предузећа, посебно „Енергопројекта“, који је изградио веома добру инфраструктуру у Уганди.

Нажалост, због унутрашњих проблема мало смо изгубили везу, али драго ми је да сте стабилна земља која се развија и са којом желимо да обновимо сарадњу, закључио је Мусевени.

Раније данас, председник Србије Александар Вучић дочекао је испред Палате Србија председника Републике Уганде Јовериja Кагуту Мусевенија, уз највише државне почасти, црвени тепих, интонирање химни двеју земаља и почасни строј Гарде Војске Србије.

Након дочека, одржан је тет-а-тет састанак Вучића и Мусевенија, а потом су уследили пленарни разговори делегација Србије и Уганде предвођених двојицом председника.

Такође, биће одржан и Српско-угандски пословни сусрет, при чему ће се привредницима обратити председници Србије и Уганде, а модератор пленарног дела скупа биће председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Велики потенцијал сарадње Србије и Уганде

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Значај узајамне подршке Србије и Кине по питању суверенитета и територијалног интегритета

Следећа вест

Сузбијање насиља у школама приоритет Министарства просвете

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *