Велики значај превенције и информисаности за област противпожарне заштите

Нема коментара Дели:

Београд, 20. март 2023.
Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић присуствовао је данас свечаној академији поводом друге Меморијалне научно-стручне конференције „Предраг Марић”, чији je циљ да се кроз размену искустава и знања унапређује рад надлежних служби на превенцији, али и на правовременом реаговању у случају ванредних ситуација.

Гашић је изразио задовољство због тога што учествује на скупу, који окупља теоретичаре и познате стручњаке, који су своја истраживања, студије и практичан рад посветили наукама безбедности, посебно у областима система заштите и спасавања од катастрофа, управљања ванредним ситуацијама и заштите животне средине.

Тако осмишљена, с правом носи име некадашњег првог ватрогасца Србије, човека који је био идејни оснивач Сектора за ванредне ситуације и пионир савременог система смањења ризика од катастрофа у Србији, нагласио је министар.

Према његовим речима, Марић је свој живот посветио развоју механизама превенције потенцијалних катастрофа, спасавању живота, очувању безбедности наших грађана и јачању ватрогасно-спасилачке службе.

Ова конференција је важна да ви који се бавите питањем безбедности са научног аспекта и уз знање и искуство припадника Министарства унутрашњих послова и других учесника који све то примењују у пракси, пронађете начине за унапређење рада на превенцији, којом бисмо били још успешнији у смањењу последица ванредних ситуација, закључио је он.

В. д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је да ова конференција другу годину заредом окупља изузетан број еминентних излагача, подсетивши на то да је Марић био истински интелектуалац у униформи, човек изузетне визије, са много разумевања и према запосленима и изразите емпатије према људима којима је помоћ била потребна.

Чаушић је нагласио да су припадници Сектора за ванредне ситуације учинили све да наставе његову мисију и визију претварања тог сектора у моћну и успешну службу.

Он је указао на то да се, захваљујући подршци министра Гашића, наставља са улагањем у опрему припадника СВС, као и у изградњу нових и реновирање постојећих објеката.

Државни секретар Министарства просвете Ивица Радовић истакао је да ова конференција доприноси унапређењу академског образовања у области безбедности и ванредних ситуација, уз оцену да ће донети нове идеје и решења за бољу и сигурнију будућност наших грађана.

Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић указао је на велики допринос генерала полиције Предрага Марића у одржавању, изградњи и унапређењу система заштите, спасавања и смањења ризика од катастрофа.

Он је изразио захвалност свим институцијама које су подржале организацију ове конференције, као и Министарству унутрашњих послова на препознавању да су превенција, информисаност и безбедносна култура у области противпожарне заштите од изузетног значаја.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Хитно вратити Споменик палим борцима у селу Негришори

Следећа вест

Наставак сарадње са Транспортном заједницом на инфраструктурним пројектима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *