Велики значај развоја инфраструктуре за даљи економски напредак

Нема коментара Дели:

Београд, 22. јул 2023.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре у Влади Републике Србије Горан Весић разговарао је данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду Kристофером Хилом о значају развоја инфраструктуре за додатни економски развој Србије и учешћу америчких компанија у тим пројектима.

Саговорници су са задовољством констатовали да је увођење директног лета за Чикаго, у мају ове године, био добар пословни потез, јер је авион на тој линији, на сваком лету из Чикага попуњен.

Током састанка је било речи и о позиву Весићу да посети САД како би тамошњим привредницима представио све нове инфраструктурне пројекте који су у току или се планирају.

Том приликом изражено је задовољство радом америчке компаније „Бехтел“ на изградњи Моравског коридора, при чему је констатовано да ће долазак нових америчких компанија у Србију допринети бољој сарадњи и партнерству двеју земаља.

Весић је, говорећи о регионалном повезивању, упознао амбасадора са плановима да Србија и Босна и Херцеговина у наредним годинама буду повезане са два ауто-пута и две брзе саобраћајнице.

Према његовим речима, радови на деоници Kузмин – Сремска Рача у оквиру пројекта ауто-пута Београд – Сарајево, требало би да буду окончани већ крајем ове године.

Министар је указао на то да је завршено пројектовање ауто-пута Пожега -Kотроман, дужине 61 километар, који ће бити најзахтевнији за градњу, а који ће се даље наставити ка Сарајеву.

Он је навео и да се гради брза саобраћајница Рума – Шабац – Лозница, дуга 77 километара, којом ће се повезати Мачва и западна Србија са Kоридором 10.

Весић је напоменуо и да ће бити обновљена пруга Београд – Сарајево, за шта ће Србија и Босна и Херцеговина заједнички пред Европском комисијом затражити средства, што ће бити први заједнички пројекат две земље после потписивања Дејтонског споразума.

Kада је реч о железничкој мрежи у Србији, он је указао на то да ће ускоро бити расписан и тендер за брзу пругу Београд – Ниш, напоменувши да је реч о пројекту вредном 2,7 милијарди евра.

Министар је истакао да је ЕУ помогла овај пројекат са највећим грантом до сада од 610 милиона евра, додавши да су америчке компаније итекако добродошле да учествују.

Весић је рекао и да ће Србија, када буде завршена брза пруга до Будимпеште, а затим и до Ниша и даље до Прешева и Скопља, уз деоницу ка хрватској граници, која би се наставила ка Загребу, Љубљани и Бечу, односно Венецији, постати прави железнички “хаб” у овом делу Европе.

Хил је честитао министру на свим инфраструктурним пројектима довршеним у последњих неколико месеци, истичући да економски раст и развој земље зависе управо од развоја инфраструктуре.

Он је изразио интересовање за инфраструктурне пројекте који воде регионалном повезивању, између осталих ка Босни и Херцеговини.

Весић и Хил су разговарали о постављању спомен-плоче америчком лекару Едварду Рајану који је током Првог светског рата спасао животе хиљада српских војника и цивила.

Плоча ће бити посвећена и другим америчким лекарима и медицинским сестрама који су умрли током епидемије тифуса у Србији 1915. године, лечећи српске војнике и цивиле.

Предложено је да се плоча открије 1. новембра на дан ослобођења Београда у Првом светском рату.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Помоћ МУП-а Србије у гашењу пожара у Грчкој

Следећа вест

Претходне ноћи Сектор за ванредне ситуације интервенисао 96 пута

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *