Велики значај школа на српском језику у иностранству за очување националног идентитета

Нема коментара Дели:

Београд, 27. јул 2023.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да је очување, јачање и остваривања веза дијаспоре и Срба у региону са матичном државом један од стратешких циљева наше земље, који је заснован на одредбама Устава.

Дачић је, у обраћању наставницима који се упућују на рад у школе на српском језику у иностранству, рекао да у том смислу, спровођење наставе српског језика у иностранству представља изузетно важну и захтевну дужност коју имамо према нашим суграђанима који живе и раде ван Србије.

Министарство просвете и Министарство спољних послова, укључујући и наша дипломатско-конзуларна представништва, спроводе низ мера и активности које су усмерене на развијање свести о значају српског језика у очувању националног и културног идентитета, као и успостављање трајних везе са отаџбином, и настоје да континуирано унапређују и шире мрежу школа у којима се остварује образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству, нагласио је Дачић.

Према његовим речима, настава на српском језику данас се спроводи у 19 земаља, свуда где живе и раде наши људи – од Немачке и Аустрије, па до Аустралије и Јужноафричке Републике, при чему ту наставу похађа 8.000 деце.

Број заинтересованих за наставу на српском језику расте из године у годину и то за све нас мора да буде велико охрабрење. То значи да наши људи у дијаспори воде рачуна о свом идентитету, да желе да се зна одакле су потекли и тај осећај патриотизма желе да пренесу и на своју децу, нагласио је први потпредседник Владе.

Он је указао на то да желимо да нашим програмима и наставницима допремо до свих крајева где живе наши људи и где постоји жеља да њихова деца похађају наставу на матерњем језику.

Посао државе и нас у њеним институцијама је да им обезбедимо најбоље услове да остваре то право, и не само право, него и јаку жељу да нарочито младе генерације не одсеку везе са својом културом, нашим наслеђем, а пре свега са српским језиком, поручио је он.

Комплетан говор Дачића можете погледати овде.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ухапшена једна особа због проневере у обављању привредне делатности

Следећа вест

Припадници система одбране своје задатке обављају професионално и одговорно

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *