Вежба „Платинасти вук 23“ испуњавање обавеза у вези са мултинационалним операцијама

Нема коментара Дели:

Београд, 10. април 2023.
Министарство одбране саопштило је, поводом данашњег обраћања медијима народног посланика Борка Пушкића у вези са организацијом међународне тактичке вежбе „Платинасти вук 23“, да је закључком Владе Републике Србије од 16. марта ове године, одобрена реализација те међународне активности, чиме је вежба „Платинасти вук 23“ изузета из мораторијума на планирање, припрему и реализацију вежби са страним партнерима у земљи и иностранству.

Разлог за доношење овакве одлуке је испуњавање преузетих обавеза Републике Србије у вези са учешћем Војске Србије у мултинационалним операцијама.

Министарство одбране подсећа на то да је међународна вежба „Платинасти вук“ у периоду од 2014. до 2021. године реализована укупно седам пута, те да њена реализација ове године ни на који начин не представља преседан, него континуитет међународне сарадње која доноси искључиву корист Војсци Србије и доприноси унапређењу њене оперативне способности.

Стога указујемо на то да интепретације посланика Пушкића у вези са наводним одустајањем од политике војне неутралности у контексту вежбе „Платинасти вук“, али и других међународних активности које Министарство одбране и Војска Србије реализују са страним партнерима, нису ни тачне нити адекватне.

Међународна тактичка вежба “Платинасти вук 23” биће одржана од 16. до 30. јуна у Србији, заједно са више партнерских земаља са којима Војска Србије учествује у мултинационалним операцијама. Циљ ове вежбе је одржавање постигнутог нивоа интероперабилности јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама.

Напомињемо да је и даље на снази Закључак Владе Републике Србије од 27. фебруара 2022. године, којим се прекидају и одлажу све активности у вези са вежбама са страним партнерима, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Континуирано унапређење система матичних књига

Следећа вест

Летњи кампови за децу из дијаспоре током јула и августа широм Србије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *