Влада Србије формирала штаб за сузбијање афричке куге свиња

Нема коментара Дели:

Београд, 25. јул 2023.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије саопштило је да су ветеринарске службе до данас на територији Републике извршиле 301.084 активна надзора домаћих и дивљих свиња због афричке куге, а предузимање свеобухватних мера координира национални штаб формиран при Влади Србије.

Оперативном штабу за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња (АКС), који је формирала Влада, председава премијерка Ана Брнабић, док је заменик председника министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.

Штаб окупља представнике надлежних министарстава, скупштинског одбора за пољопривреду, стручне јавности, полиције, војске, Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Афричка куга свиња је вирусна болест са којом се, поред Србије бори цео регион и поједине државе Европске уније, а у нашој земљи је први пут дијагностификована 2019. године.

Управа за ветерину, преко ветеринарских организација на терену, прати здравствено стање и спроводи стални надзор у популацији домаћих и дивљих свиња на афричку кугу свиња (АКС) на целој територији Србије и предузима интензивне мере у циљу спречавања ширења те заразне болести, додаје се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Од изузетне важности да се грађани у речном саобраћају придржавају прописа

Следећа вест

Славица Ђукић Дејановић изабрана за министарку просвете

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *