Војска Србије први пут обележила крсну славу

Нема коментара Дели:

Београд, 1. август 2023.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас у Цркви Светог Марка у Београду литургији, коју је служио патријарх српски Порфирије, поводом крсне славе Свети деспот Стефан Високи, коју ВС обележава први пут.

Вучевић је био кум славе, док је домаћин био генерал Мојсиловић.

Патријарх Порфирије је служио свету архијерејску литургију, уз саслужење епископа липљанског и војног Доситеја и свих досадашњих епископа војних, уз присуство војног свештенства.

У беседи након литургије, патријарх је указао на значај обележавања крсне славе и подсетио на живот и дело деспота Стефана, који у себи сажима мноштво особина које треба да буду и јесу узор за свакога.

Уз честитке свим припадницима Војске Србије поводом крсне славе, патријарх Порфирије је предао генералу Мојсиловићу икону Светог деспота Стефана Високог, коју је даровао Војсци Србије.

Одлуком Сабора Српске православне цркве, у мају ове године, Војсци Србије додељена је званична слава – Деспот Стефан Лазаревић. Синод Српске православне цркве је на основу те одлуке определио да ће статус војног храма бити додељен Цркви Светог Марка у Београду, с обзиром на то да у тој цркви постоји олтар посвећен деспоту Стефану Лазаревићу.

Светој литургији су присуствовали министри у Влади Србије, представници државних институција, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и верници, наводи се у саопштењу.

Аутор: Танјуг

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Јавна расправа о Нацрту закона о информационој безбедности до 30. августа

Следећа вест

Почиње изградња савременог парка у Горњем Милановцу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *