Вредност домаћег стартап екосистема већа од милијарду долара

Нема коментара Дели:
Вредност домаћег стартап екосистема већа од милијарду долара

Београд, 20. јун 2023.
„Стартап џином” (Startup Genome), Иницијатива Дигитална Србија и Министарство науке, технолошког развоја и иновација представили су Глобални извештај о стартап екосистему 2023. године, у којем су се Београд и Нови Сад, који су посматрани у истраживању, истакли у глобалном извештају о стартаповима са скоро 60 одсто раста вредности екосистема.

На основу података о 3,5 милиона стартап компанија у више од 290 глобалних екосистема, извештај пружа нове увиде и сазнања о трендовима стартап екосистема широм света, док стручњаци, лидери и локални кључни играчи додатно доприносе квалитету података.

У оквиру овогодишњег извештаја, мерени су стартап екосистеми Београда и Новог Сада, а ово су неки од кључних налаза:

  • Београд и Нови Сад су од 1. јула 2020. до 31. децембра 2022. године створили вредност екосистема од 1.116.736.155 долара, што представља раст од 75,41 одсто у односу на претходни период. Вредност екосистема изражена је кроз економски утицај, израчунат као вредност егзита (еxit) и валуације стартапа.
  • Препознати смо међу 20 најбољих екосистема у Европи по доступним талентима – у категорији која мери способност запошљавања технолошких талената.
  • Гејминг, блокчејн као и област коју чине медтек (medtech), биотек (biotech) и хелттек (healthtech) су најистакнутији сектори због броја талената, ресурса, подршке и активности стартапа.
  • База технолошких талената, пореске олакшице и међународна повезаност наводе се као разлози због којих би пословање стартапа требало да се пресели у Београд и Нови Сад.
  • Укупна вредност егзита стартапа од 2018. до 2022. године износи 647 милиона долара.
  • Србија има више од 45.000 висококвалификованих технолошких професионалаца.

Извештај је доступан на овом линку.

Руководилац стратегије екосистема у „Стартап џиному” Стефан Куестер изјавио је да је „Стартап џином” веома поносан на то што ради заједно са Министарством науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије и Иницијативом Дигитална Србија, како би истакао њихове успешне приче у Београду и Новом Саду и поделио са светом врхунске могућности које видимо за наставак снажног предузетничког раста у региону.

Узбуђени смо што су Београд и Нови Сад део наше глобалне мреже водећих светских иноватора и радујемо се даљем успеху кроз снагу повезаности и могућност да заједно делимо кључне увиде, најбоље праксе и учења за будућност, поручио је Куестер.

Кључне теме овогодишњег Стартап џином глобалног извештаја укључују инфлацију, регулацију вештачке интелигенције, привлачење талената, глобално финансирање фондова и широк спектар анализа подсектора тржишта. Извештај, такође, рангира 30 најбољих, као и 10 другопласираних глобалних екосистема, а укључује и рангирање 100 најбољих екосистема у настајању.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић изјавила је да кроз циљана улагања, стратешко партнерство и политике које промовишу иновације и предузетништво, радимо на стварању окружења у којем српски стартапи могу да напредују.

Са нашим фокусом на грађење блокчејн екосистема, вештачке интелигенције и других технологија у настајању, уверени смо да ће Србија постати покретачка снага у глобалном иновационом сектору, нагласила је Беговић.

Извештај о глобалном стартап екосистему за 2023. годину пружа непроцењив увид и смернице о томе како промовисати напредне стартап заједнице – оне које су мотор за отварање нових радних места и економски раст, наводи се у саопштењу Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Глобални „Стартап џином” извештај погледајте овде.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Премијерка честитала др Јелени Владић добијање награде Ал Фозан

Следећа вест

Нова могућност повезивања привреде и електронске управе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *