За енергетску санацију домаћинстава 1,8 милијарди динара

Нема коментара Дели:

Београд, 20. јул 2023.

Mинистарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић уручила је данас уговоре представницима 131 локалне самоуправе које су добиле средства у оквиру новог програма енергетске санације породичних кућа и станова, у којем је за субвенције домаћинствима обезбеђено приближно 1,8 милијарди динара.

Ђедовић је, на церемонији потписивања и доделе уговора локалним самоуправама у Палати Србија, прецизирала да ће више од 8.000 грађана, захваљујући јавном позиву, моћи да смањи потрошњу енергије у свом домаћинству тако што ће заменити врата и прозоре, поправити изолацију, уградити ефикасније котлове или соларне панеле.

Министарка је указала на то да је приближно милијарду динара субвенција обезбедило ресорно министарство, а још приближно 800 милиона, јединице локалне самоуправе.

Она је објаснила да држава и локална самоуправа покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства, а да грађани, који се определе за више мера субвенцијама, могу покрити и до 65 одсто трошкова.

Такође, како је навела, први пут су у повољнији положај стављене општине најнижег степена развијености и оне које су препознате по високој загађености ваздуха.

Ђедовић је рекла да, након потписивања уговора, крећу јавни позиви за привредне субјекте који ће изводити радове, а да се већ током лета очекују и први јавни позиви за грађане, напоменувши да ће и грађани и привредни субјекти моћи да се пријаве на јавни позив током целе године.

Министарка је изразила наду да ћемо, уз ефикасну реализацију радова, већ до краја године имати и прве резултате, односно смањење потрошње електричне енергије током грејне сезоне.

Према њеним речима, очекиване укупне уштеде енергије на основу спроведених мера из овог јавног позива износе 90 милиона киловат сати годишње, а смањење емисија CO2 процењује се на 40.000 тона годишње.

Она је подсетила на то да је до сада више од 20.000 домаћинстава енергетски санирано захваљујући подршци државе, a да су сада обезбеђена средства за двоструко више.

Ђедовић је истакла да ће у наредних пет година, колико траје програм „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Републике Србије“, приближно 50.000 домаћинстава имати прилику да добије субвенцијe.

За те сврхе је, како је нагласила, обезбеђено 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком, а разговори се воде и са другим финансијским институцијама о подршци пројектима у области енергетске ефикасности.

Министарка је нагласила да су грађани показали одговорност и штедњом обезбедили да лакше презимимо зиму у јеку светске енергетске кризе.

Енергетска транзиција је задатак свих нас и свако има своју улогу и одговорност – држава, јавна предузећа, привреда, локалне самоуправе и сви ми као грађани, поновила је она и најавила да ће држава наставити да улаже у повећање енергетске ефикасности јавних објеката и да подржава грађане у томе да смање потрошњу у својим породичним кућама и становима.

Ђедовић је најавила да ће држава улагати у даљи развој преносног система, као и да ће посебно радити на смањењу губитака на дистрибутивној мрежи.

Она је предочила да ће приближно 450 милиона евра бити уложено у дистрибутивни систем, укључујући аутоматизацију мреже, чиме ће се смањити број испада и време трајања прекида.

Такође, поменута средства намењена су и за реконструкцију мреже, замену дрвених стубова бетонским, замену трансформатора и уградњу паметних бројила чиме ће бити смањени технички губици и неовлашћено преузимање електричне енергије, навела је министарка и додала да се део тог програма већ реализује и да се први ефекти очекују током наредне грејне сезоне.

За енергетску санацију домаћинстава 1,8 милијарди динара

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија се задужује ради инвестиција које ће отплатити саме себе

Следећа вест

Због последица невремена ванредна ситуација у Сремској Митровици, Шиду и Руми

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *