За повећање субвенција у пољопривреди 60 милијарди динара

Нема коментара Дели:

Београд, 20. март 2023.
Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић изјавила је данас да је држава издвојила приближно 60 милијарди динара за повећање субвенција пољопривредницима у складу са Уредбом о изменама и допуни Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју за 2023. годину.

Танасковић је у изјави за агенцију Танјуг објаснила да ће се на основу ове уредбе, коју је Влада донела на седници одржаној 16. марта, субвенције за млеко повећати са 10 на 15 динара, по грлу са 25.000 на 30.000 динара, а за куповину стеоне јунице 170.000 динара.

Уколико се пољопривредници одлуче да оставе женско теле, онда добијају четири пута по 25.000 динара квартално две године, навела је она и додала да је, када је реч о свињогојству, повећан износ по грлу за 15.000 на 18.000 динара, а за назимице са 18.000 на 22.000 динара.

Према њеним речима, субвенција по хектару сада износи 6.000 динара и додатно 3.000 динара за гориво.

Министарка је указала на то да је установљено да има вишка млека у праху на залихама, и то од оног тренутка када је председница Владе Ана Брнабић сазвала састанак коме су присуствовали примарни произвођачи, прерађивачи и представници трговинских ланаца.

Дошли смо до закључка да су кондитори на нашем тржишту велики потрошачи млека у праху, те смо субвенционисали куповину млека у праху наших пољопривредних произвођача, предочила је Танасковић.

Идеја је, како је објаснила, да не дође до обарања цене, а да се млеко преради и прода кондиторима, наводећи да према проценама вишка млека у праху на залихама има између 15 и 20 милиона литара.

Истовремено, министарка је напоменула да је данас почела пријава у нови електронски регистар пољопривредних газдинстава (еРПГ), наводећи да је за два месеца еИД број преузело 236.000 пољопривредних газдинстава.

Према њеним речима, нови систем ће, пре свега, уштедети време, а пољопривредници ће од данас по први пут моћи да провере стање свог газдинства на компјутеру или телефону.

Она је нагласила да када дође јавни позив за субвенције, сви морају бити регистровани како би се пријавили за субвенцију.

Прве кораке за увођење система еАграр почели смо 16. јануара, а сада смо у финалној фази регистрације еРПГ-а. Углавном су сви пољопривредници регистровани и постоје у бази, а од данас па надаље могу да изврше пријаву на еАграру, прецизирала је Танасковић.

Она је оценила да ће пољопривредници, када прође први круг пријаве, схватити колико су до сада времена трошили обилазећи шалтере и узимајући разне папире како би поднели захтев за субвенцију.

Администрацији ће помоћи овај сервис како би била ефикаснија и бржа. Идеја је да сваку субвенцију, након што објавимо јавни позив и затворимо га, у року од месец и по дана исплатимо, поручила је министарка.

Танасковић је апеловала на пољопривреднике да исправе све што није тачно, а стоји у регистрима, било да се ради о парцелама или о регистру животиња.

Када говоримо о регистру животиња који се води код Управе за ветерину, пољопривредници морају да имају убачен и број пољопривредног газдинства, поред броја који иначе стоји у регистру. Сваки наредни пут, они ће погледати своје стање и само ће једним кликом поднети захтев, подвукла је она.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Почиње електронско заказивање термина за упис у први разред основне школе

Следећа вест

Редовни превентивни прегледи важни у борби против рака дојке

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *