За развој предузетништва у Jaбланичком и Пчињском округу 17 милиона динара

Нема коментара Дели:

Лесковац, 21. јул 2023.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек и градоначелник Лесковца Горан Цветановић потписали су данас Уговор о суфинансирању пројекта „Развој омладинског и женског предузетништва у Јабланичком и Пчињском округу“, који ће заједно реализовати градови Лесковац и Врање и општине Власотинце, Трговиште, Владичин Хан, Медвеђа, Бојник и Сурдулица.

Ђерлек је том приликом оценио да је Лесковац јединствен град који је препознао потребе микро и малих предузећа, нарочито младих, као и женског предузетништва.

Пројекат ,.Развој омладинског и женског предузетништва у Јабланичком и Пчињском округу“, за који је издвојено 17 милиона динара, према речима министра, има за циљ унапређење пословања и развој предузетништва и предузетничког духа у општинама Jaбланичког и Пчињског округа, кроз стицање знања о предузетништву и доделу гpaнтова за унапређење пословања за младе до 35 година и жене предузетнице.

Имајући у виду да се предузетничке радње, микро и мала предузећа свакодневно сycpeћу са великим бројем изазова и потешкоћа које отежавају и ycпоравају пословање, а неретко доводе и до затварања, имамо обавезу да их подржимо, како финансијским средствима, кроз доделу грантова, тако и едукацијом, на који начин да своје идеје претворе у предност на тржишту и тако постану препознатљивији и конкурентнији, истакао је министар.

Ђерлек је оценио да општине и градови партнери на пројекту припадају III и 1V групи развијености и девастираним подручјима, које ће реализацијом пројекта створити могућности за ублажавање негативних демографских трендова и исељавања младих.

Министар је закључио да је приоритет Владе Србије подршка кроз улагања и развојне пројекте мање развијеним окрузима и општинама, пре свега на jyгу наше земље, додајући да ће грађани ових делова Србије и даље моћи озбиљно да рачунају на све вeћy и активнију улогу државе кроз различите видове пoмoћи.

Цветановић је објаснио да ће свака општина на овај начин располагати средствима од три милиона динара, што ће претстављати значајан подстицај за младе да развијају сопствене бизнисе или унапреде постојеће пословање.

Ђерлек је у оквиру обилазака подручја погођених недавним поплавама и прикупљања података на терену, посетио село Печењевце на територији Града Лесковца, које је претрпело велике штете на путној инфраструктури, али и пољопривредном земљишту у недавним поплавама које су погодиле нашу земљу.

Министар је разговарао са градоначелником Лесковца и мештанима овог лесковачког села о могућностима санације и помоћи Владе Србије, која је у циљу што хитније санације штете оформила и посебну радну групу.

Он је оценио да ће Влада Србије ефикасно реаговати у случају оштећења виталних саобраћајница које угрожавају нормално функционисање грађана и обављање њихових делатности, као што је случај и у овом сеоском насељу.

Ђерлек је поручио да ће о хитности реконструкције ове виталне саобраћајнице известити надлежна министарства и чланове Радне групе задужене за координацију активности на санирању последица поплава, додајући да у будућности држава и локалне самоуправе морају уложити још више напора у превенцију временских непогода, које су последњих година велика претња, не само Србији, већ и читавом региону.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија и Мађарска више од десет векова пријатељи и савезници

Следећа вест

Више од 32 милиона динара за обнову ратних меморијала

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *