За шест месеци просечна пензија у Србији износиће 390 евра

Нема коментара Дели:
За шест месеци просечна пензија у Србији износиће 390 евра

Београд, 16. јун 2023.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали обишао је данас Клуб за старе на Новом Београду, где је са најстаријим суграђанима разговарао о повећању пензија у наредном периоду, као и o другим економским мерама намењеним повећању животног стандарда грађана Србије.

Мали је указао на то да се веома озбиљно води економска политика која је усмерена ка подизању животног стандарда грађана и да је због тога донета одлука да се од октобра иде са додатним повећањем пензија за 5,5 одсто, а онда за још најмање 14,5 одсто од јануара наредне године.

Он је објаснио да, ако се погледају повећања пензија у прошлој и овој години, плус два предстојећа повећања, долазимо до тога да ће пензије у наведеном периоду бити повећане за чак 55,8 одсто кумулативно и за само шест месеци просечна пензија у Србији износиће 390 евра.

Потпредседник Владе је истакао и да се Србија, упркос огромној кризи у свету, држи боље од осталих, а новац који се уштеди и заради улаже се у изградњу мостова, путева, школа, болница…

Али све што радимо, највише је усмерено ка расту пензија и плата, и у потпуности нам је у плану да до краја мандата ове владе, дакле до 2025. године просечна плата у Србији буде 1.000 евра, а просечна пензија између 430 и 450 евра. Обећања која дајемо и испуњавамо, додао је он.

Мали је, говорећи о економским резултатима наше земље, рекао да је за првих пет месеци ове године планиран дефицит од 120 милијарди динара, али да је мањак на крају био 35 милијарди динара.

Дакле, како је додао, уштедели смо 85 милијарди и то показује не само да водимо рачуна о сваком динару, него да нам привреда и даље расте и да постоји позитиван тренд привредне активности.

Јуче је био 15. дан у месецу, када долази прилив од ПДВ-а и пореза на добит, при чему је планирано да он буде 49,1 милијарду динара, а остварене су 52 милијарде динара, што је три милијарде више, рекао је Мали.

Он је додао да Фонд ПИО из месеца у месец има већи прилив од доприноса управо због тога што нам је рекордно висока запосленост, односно рекордно ниска незапосленост.

Према његовим речима, пре само 11 година, 2012. године, ми смо око 58 одсто фонда за пензије дотирали из буџета јер ПИО фонд није имао свог новца, а сада се дотира само 19 одсто.

Потпредседник Владе је још једном захвалио пензионерима на разумевању које су показали за своју државу и за све тешке реформе које смо морали заједно да прођемо.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Развој сарадње на пољу културе у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“

Следећа вест

Влада усвојила одлуке о броју буџетских студената за академску 2023/24. годину

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *