Захтев Мисији ОЕБС-а за одржавање референдума на Космету благовремено поднет

Нема коментара Дели:

Београд, 12. јануар 2022.
Kанцеларија за Kосово и Метохију Владе Републике Србије упутила је, поводом одржавања референдума у Србији, на време захтев Мисији ОЕБС-а на Kосмету да, у складу са својим мандатом, оперативно спроведе на терену процес гласања, односно референдумско изјашњавање грађана Србије у покрајини.

Обраћајући се Мисији ОЕБС-а са овим захтевом, Kанцеларија је поступила на идентичан начин како је то чинила годинама уназад у складу са свим договорима и како су сви претходни изборни процеси до сада организовани на простору Kосмета, укључујући и последњи изборни процес 2020. године.

Из ове међународне мисије смо званично обавештени 22. децембра да је ОЕБС, у складу са повереним му мандатом, спреман да, као и до сада, организује референдум на простору Kосмета, али да власти привремених институција самоуправе у Приштини нису одобриле спровођење процеса референдума на простору покрајине.

Kанцеларија се због оваквог односа привремених институција самоуправе званично обратила и амбасадорима земаља Kвинте, званичном Бриселу, као и специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку, који је посредник у комуникацији Београда и Приштине, са јасном молбом да се омогући одржавање референдума на Kосмету.

Ове чињенице, утврђене процедуре и дугогодишња пракса добро су познати и самој Приштини, која и те како зна да сва комуникација Београда и Приштине иде преко Брисела, то јест у случају организовања гласања и изборног процеса додатно и преко Мисије ОЕБС-а на Kосмету, а у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

Зато је апсолутно злонамерна свака пласирана вест од стране Приштине како се Београд по питању референдума није обратио привременим институцијама самоуправе у Приштини, која спиновањем покушава да замаскира најдиректније кршење људских права Србима на Kосмету, одлуком да им се забрани право гласа и изјашњавања.

Због тога су тумачења и поруке које претходних дана по овом питању стижу из Приштине потпуно нетачне и крајње малициозне.

Подједнако, као што су нетачне и малициозне поруке из Приштине да ће Србима са Kосмета бити омогућено да гласају преко „Kанцеларије за везу Србије са Kосовом“, која је од стране Приштине измишљено институционално тело.

Подвлачимо да таква институција не постоји ни на терену, ни у једном једином споразуму, већ постоји искључиво у имагинацији приштинских политичара.

Једино што по споразуму из Брисела постоји и функционише јесте институција официра за везу, чији мандат није ни да спроводи, ни да организује референдумско изјашњавање, већ да олакша комуникацију између Београда и Приштине.

Уколико у Приштини не познају споразуме које су потписали, могу их скинути и прочитати на сајту Владе Србије или Kанцеларије за Kосово и Метохију, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Православна нова година део нашег идентитета

Следећа вест

Усвојен закон о помоћи младима од по 100 евра

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *