Захвалност на доследној подршци Румуније политици Србије по питању Космета

Нема коментара Дели:

Београд, 12. април 2023.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић информисао је данас специјалног изасланика Министарства спољних послова Румуније за Западни Балкан Адриана Давидојуа о разговорима у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине, који су одржани прошле недеље у Бриселу.

Петковић је нагласио да je први пут у последњих неколико година разговарано о најконкретнијим корацима за формирање Заједнице српских општина, усаглашен је текст Декларације о несталим лицима, а било је речи и о енергетици и о регистарским таблицама.

Српска страна је, као и увек до сада, показала да је поуздан и конструктиван саговорник, који је спреман да поштује све преузете обавезе, али да од својих црвених линија неће одустати, истакао је Петковић.

Он је специјалног изасланика Министарства спољних послова Румуније за Западни Балкан упознао и са све тежим положајем Срба у покрајини, њиховим свакодневним хапшењима и малтретирањима, посебно указавши на случај Милана Јовановића, кога је прексиноћ ранио припадник косовске полиције, а Приштина на све начине покушала то да прикрије.

То јасно говори да косовска полиција није на северу Косова и Метохије да би обезбеђивала мир и безбедност, већ да би терорисала и застрашивала Србе, поручио је он.

Петковић је закључио да и поред свега, Београд остаје суштински заинтересован за очување стабилности на Западном Балкану, а политика коју у дијалогу заступа председник Србије Александар Вучић ствара предуслове за договор и дугорочан мир у региону.

Он је исказао захвалност румунском дипломати на доследној подршци Владе Румуније политици Србије по питању Косова и Метохије и изразио очекивање да ће традиционално пријатељски односи двеју држава и двају народа наставити да се унапређују и у наредном периоду, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Значајно унапређена свеукупна сарадња Србије и Египта

Следећа вест

Наставак унапређења билатералних односа са САД

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *