Захвалност САД на помоћи у проналажењу решења за проблеме на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 3. јун 2022.
Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са заменицом начелника Одељења за спољну политику Сената САД Саром Аркин, коју је упознао са тешким положајем српског народа у покрајини, учесталим инцидентима којима су изложени, али и досадашњим током бриселског дијалога.

Петковић је указао на чврсту опредељеност званичног Београда за изналажење компромисног решења, у оквиру дијалога, у циљу нормализације односа са Приштином.

Он је истакао да је спровођење споразума из Брисела предуслов стварања нормалне друштвене климе и услова за заједнички живот Срба и Албанаца на Космету, као и стабилност и економски развој региона.

Међутим, чињеница да Приштина ни након девет година није спровела своју кључну обавезу, а то је стварање услова за формирање Заједнице српских општина, као и да не спроводи остале договоре и споразуме, показује да јој није стало до изградње међусобног поверења и компромиса, нагласио је директор Канцеларије.

Када се томе дода и чињеница да приштинске власти шест година одбијају да спроведу у дело сопствене судске одлуке и да манастиру Високи Дечани, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине, врате 24 хектара земљишта, јасно је да је на Космету на сцени правно безакоње и да се насиље по основу верске и етничке припадности спроводи на свим нивоима, оценио је он.

Према његовим речима, то потврђује и цифра од укупно 180 етнички мотивисаних напада на Србе и њихову имовину, као и на објекте Српске православне цркве од почетка прошле године до данас.

Београд ће се, како је нагласио, борити за очување регионалне стабилности и иступати са иницијативама које воде повезивању и економском напретку, надајући се да ће и приштински политичари у неком тренутку, у будућности, схватити да је то једини концепт који води заједничком бољитку.

Петковић је изразио захвалност Сједињеним Америчким Државама на посвећености и помоћи у изналажењу решења за проблеме на Космету.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Упад приштинских министара на север Космета недвосмислена провокација

Следећа вест

Забрањено служење литургије у цркви Христа Спаса у Приштини

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *