Заинтересованост УАЕ за улагања у област науке и технолошког развоја

Нема коментара Дели:

Београд/Њујорк, 18. јул 2023.

Mинистарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић састала се данас у Њујорку са замеником министра у Кабинету за конкурентност и знање Уједињених Арапских Емирата Абдулом Насером Лутахом и генералним директором Абу Даби фонда за развој Мохамедом Саифом Ал Суваидијем.

Беговић је том приликом рекла да се разговарало о продубљивању  већ јако блиских и добрих односа између УАЕ и Србије.

Једна од тема разговора била је и даљи развој науке и улагање у инфраструктурне пројекте који су директно или индиректно везани за науку, као и за стартап еко систем у Србији који тренутно доживљава процват и треба даље да се развија.

Такође, на састанку је било је речи о могућим улагањима у национални пројекат изградње Био4 Кампуса и могућим улагањима у приватни сектор који би био присутан у Кампусу.

Отворили смо такође питања евентуалног учествовања оваквих фондова у креирању предузетничког капитала у Србији који је сада уведен и који држава организује како би помогао стартап компанијама које су у неким даљим фазама развоја, истакла је Беговић.

На састанку су осим о науци, саговорници разговарали и о туризму јер је Србија за Уједињене Арапске Емирате веома интересантно подручје са много природних лепота, које је делегација УАЕ препознала као вредне да се у њих улаже.

Трећи сектор о ком је било говора су и минералне воде које Србија има и који би требало даље да се развија за шта је делегација Уједињених Арапских Емирата показала велику заинтересованост.

Тема разговора у Њујорку било је и организовање EXPO 2027 изложбе, којој је Србија домаћин, а која захтева велика инфраструктурна улагања, а делегација Уједињених Арапских Емирата изразила заинтересованост да пружи помоћ Републици Србији и у овом значајном пројекту за државу.

Обе стране су изразиле спремност за наставком сарадње и јачањем већ блиских односа између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата, наводи се у саопштењу Mинистарства науке, технолошког развоја и иновација.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Компаније из САД заинтересоване за улагање у савремене енергетске капацитете у Србији

Следећа вест

Селаковић доделио уговоре за спровођење пројеката у области борачко-инвалидске заштите

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *