Заједнички инфраструктурни пројекти Србије и Северне Македоније

Нема коментара Дели:

Београд, 2. септембар 2022.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић одржао је састанак у оквиру Самита лидера „Отвореног Балкана“ са министром саобраћаја и веза Северне Македоније Благојем Бочварским.

На састанку је било речи о заједничким инфраструктурним пројектима и о Open Balkan електронској наплати путарине на ауто-путевима земаља чланица иницијативе „Отворени Балкан“.

Момировић је навео да је Open Balkan ETC систем у тест фази и до краја септембра креће се са употребом једног ТАГ-а између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Било који корисник ETC наплате у било којој земљи у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ моћи ће само са једним ТАГ-ом да плаћа путарину у свим осталим земљама иницијативе „Отворени Балкан“ без заустављања или куповине било каквог додатног уређаја или картице у земљама у којима није његово возило регистровано, објаснио је он.

Министар је, оценивши да је „Отворени Балкан“ најбоља регионална иницијатива у последњих тридесет година, поручио да је поносан што је Србија држава која окупља, нуди бољу перспективу и не предаје се у борби за бољу будућност грађана целог региона.

У основи иницијативе „Отворени Балкан“ је сарадња и повезивање, зато морамо да наставимо да градимо пруге и путеве који ће спајати људе и да радимо на укидању административних баријера између три земље како би се олакшао проток људи, робе и услуга. Тржишта Србије, Северне Македоније и Албаније ће тако постати атрактивнија за стране инвеститоре, рекао је Момировић.

Бочварски је истакао да са министром Момировићем има одличну сарадњу и комуникацију, додавши да ти разговори увек доводе до значајних иницијатива за две државе.

Потврдили смо заједничка опредељења у правцу ефикаснијег регионалног повезивања и убрзања привредног развоја. Фокус стављамо на реализацију инфраструктурних пројеката, посебно у области железничког повезивања, што ће даље омогућити раст и убрзани регионални развој између наших пријатељских земаља, рекао је он.

На састанку је било више речи и о текућим пројектима повезивања, као што су реконструкција и модернизација пруге Ниш–Брестовац (граница са Северном Македонијом), као и о функционисању интегрисаног граничног прелаза Прешево–Табановци, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Почео Самит лидера у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“

Следећа вест

„Отворени Балкан“ важан за економску будућност региона

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *