Заједнички пројекти Србије и ЕИБ напредују по плану

Нема коментара Дели:

Београд, 30. март 2023.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са потпредседницом Европске инвестиционе банке (ЕИБ) задуженом за Западни Балкан Лилианом Павловом о пројектима које наша земља реализује са том финансијском институцијом и динамици њиховог спровођења.

Саговорници су оценили да заједнички пројекти добро напредују и да нема проблема у њиховој реализацији.

Мали је исказао захвалност ЕИБ-у на подршци за изградњу брзе пруге на железничком коридору 10 од Београда до Ниша, којом ће возови ићи брзином од око 200 километара на сат, будући да je ова финансијска институција одобрила укупно 1,1 милијарду евра за изградњу те саобраћајнице.

Изградња ове пруге је од огромног значаја за Србију, посебно југ земље, указао је потпредседник Владе, који је најавио и скоро отварање брзе саобраћајнице Сурчин – Нови Београд.

На састанку је било речи и о заједничким пројектима који су предвиђени буџетом Србије за 2023. годину, међу којима су пројекти рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја, реконструкција и изградња клиничких центара, пројекат за паметна бројила и друго.

Такође, саговорници су разговарали и о енергетском систему наше земље, као и о спровођењу пројеката из оквира Зелене агенде.

У том контексту, Мали је подвукао да се ради на трансформацији енергетског сектора Србије, додавши и да нашу земљу очекују велике инвестиције у ту област у наредним годинама, што је апсолутни приоритет Владе.

Oн је истакао да су, и поред три године светске економске кризе, макроекономски показатељи Србије и даље веома добри и јавне финансије потпуно стабилне.

Министар је предочио да је јавни дуг далеко испод нивоа Мастрихта, да је незапосленост рекордно ниска, а да су стране директне инвестиције прошле године достигле чак 4,4 милијарде евра.

Притом, како је нагласио, Србија је до 20. марта привукла око 693 милиона евра страних директних инвестиција, што је најбољи резултат до сада.

Према његовим речима, ниво јавних инвестиција у Србији расте, с обзиром на то да је за капиталне пројекте ове године опредељено 6,8 одсто БДП-а, док је удео капиталних расхода у БДП-у у 2011. години износио 3,1 одсто.

Мали је подсетио на то и да у Београду тренутно борави Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ), поводом прве ревизије актуелног стендбај аранжмана.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак јачања капацитета Војске Србије

Следећа вест

Наставак подршке ЕИБ у процесу енергетске транзиције Србије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *