Застава УЧК на улазу у Велику Хочу отворена претња Србима

Нема коментара Дели:

Београд, 31. јануар 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да је на уласку у Велику Хочу јутрос уочена застава са грбом и натписом терористичке организације УЧК, оценивши да је посреди отворена претња Србима који су овде остали да живе.

У саопштењу се оцењује да је циљ овог инцидента да се Србима наруши мир и да се они обесхрабре у својој одлуци да остану и опстану на својим вековним огњиштима.

Мештане ове српске енклаве у Метохији посебно је узнемирила чињеница да је застава окачена на огради испод Цркве Светог Јована Крститеља, на чијем се имању налази споменик убијеним и киднапованим Србима. Овај споменик је и сам често био мета напада албанских екстремиста.

Индикативно је то да овакав инцидент долази у дану када на Космет стижу високи званичници Европске уније и Сједињених Америчких Држава, што говори у прилог томе да многим Албанцима није стало ни до договора ни до заједничког живота са Србима.

Једино на чему албански екстремисти посвећено раде јесте угрожавање безбедности и застрашивање Срба са циљем њиховог протеривања са Косова и Метохије.

Сви међународни актери који делују на простору Космета, као и институције у Приштини, морају учинити све да се виновници овог дела, али и свих других етнички мотивисаних инцидената, приведу правди.

Забрињавајуће је да је највећи број етнички мотивисаних напада на Србе на Космету остао нерасветљен, што албанским екстремистима даје ветар у леђа за нове безумне нападе.

Сваки напад на Србе, њихову имовину и православне верске објекте додатно је подстакнут и инспирисан изјавама политичара из Приштине, који готово свакодневно од српског народа праве легитимне мете и распирују верску и етничку нетрпељивост.

Позивамо српски народ у покрајини да остане уздржан и не наседа на провокације, а Канцеларија за Косово и Метохију ће и о овом и сваком претходном инциденту и нападу известити високе званичнике ЕУ и САД, који ове недеље долазе у Београд, и тражити конкретан одговор на питање како ће обезбедити мир и сигурност у покрајини, додаје се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Судија Маринковић ће на путу ка истини увек имати подршку државе и Канцеларије за КиМ

Следећа вест

Петковић честитао Савиндан ученицима на Kосмету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *