Заштитити старе и уметничке занате од заборава

Нема коментара Дели:

Београд, 11. април 2023.
Саветник министра привреде Марко Ровчанин уручио је данас на конференцији „Српска привреда – чувар вековне традиције”, сертификате тог министарства за производе старих и уметничких заната, односно производе домаће радиности.

Ровчанин је рекао да се сертификати додељују као подшка очувању и развоју старих заната и послова и као подршка пре свега занатлијама, али и другим привредним субјектима и удружењима, који својим изузетно вредним радом, знањем и преданошћу чувају занате од заборава.

Према његовим речима, подршком се многи традиционални занати штите од заборава, негују и преносе кроз генерације са колена на колено, као вид породичне традиције.

Посебно нас радују сазнања да су сертификати, којима су омогућене бројне олакшице, заживели, те да су сертификоване занатлије добиле запаженији статус на тржишту, у виду добијања нових послова у земљи и региону, прилику за међусобно повезивање и упознавање, као и могућности додатних обука, подвукао је Ровчанин.

Душана Ђорђевић из Ниша, која се бави ручном израдом медењака, рекла је да јој је сертификат омогућио да се бави оним што ју испуњава, да буде и мама и предузетница и да јој је омогућио успостављање сарадње са другим предузетницима.

Министарство привреде једини је орган државне управе у Републици Србији који је надлежан за сертификацију старих и уметничких заната и послова домаће радиности, у складу са Законом о привредним друштвима и правилником којим се одређују послови који се сматрају старим и уметничким занатима и послови домаће радиности, као и њихова сертификација.

На данашњи дан, у регистар је уписано преко 1.000 предузетника и других сертификованих привредних субјеката из ове области.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Државној управи потребни образовани млади професионалци

Следећа вест

Важна сарадња државе и цивилног сектора у процесу евроинтеграција

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *