Завршена прва фаза дигитализације Мирослављевог јеванђеља

Нема коментара Дели:

Београд, 14. септембар 2021.

На основу Споразума о сарадњи између Министарства културе и информисања Владе Републике Србије, Народне библиотеке Србије, Народног музеја у Београду и Српске академије наука и уметности успешно је реализована прва фаза дигитализације Мирослављевог јеванђеља.

Снимање је обављено у посебно припремљеној просторији Народног музеја, а у ту сврху коришћени су  најсавременији скенери прилагођени за дигитализацију осетљивог материјала културног наслеђа.

Дефинисање параметра и само снимање поверено је стручњацима из Аудиовизуелног архива Српске академије наука и уметности под надзором конзерватора Народне библиотеке и кустоса Народног музеја.

Мирослављево јеванђеље је дигитализовано у пет варијанти, а свака страна и илуминација са једним или два светлосна тела, што је омогућило да се види сваки детаљ, као и цела књига.

Као крајњи резултат, кроз процес дигитализације је направљено приближно 2.000 снимака највишег квалитета, који обухватају 400 илуминација.

У наредну фазу је укључена презентација дигитализованог материјала кроз Претраживач културног наслеђа и сајтове надлежних институција како би Мирослављево јеванђеље постало доступно како домаћој, тако и страној публици.

Мирослављево јеванђеље је најзначајнији ћирилички споменик српске и јужнословенске, односно српско-словенске писмености из 12. века.

Унеско га је 2005. године уврстио у своју библиотеку „Памћење света“, чиме је постао дeо 120 највреднијих добара које је створила људска цивилизација, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Чачак прва престоница културе Србије 2023. године

Следећа вест

Баскеташи Србије трећи пут узастопно шампиони Европе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *