Жигманов честитао празник македонске националне мањине у Србији

Нема коментара Дели:

Београд, 2. август 2023.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов честитао је данас Илинден, празник македонске националне мањине у Србији, који се прославља 2. августа.

Влада Србије и Покрајинска влада посвећенe су афирмацији вредности мултикултурализма, у чијој je основи подршка очувању и развоју националне самосвојности свих заједница.

Из тог разлога ће се и даље предано радити на обезбеђивању свих потребних предуслова, од примене закона, преко материјално-финансијских средстава, до мањинских сензитивних политика, како би Македонци у Србији успешно наставили да развијају своје националне институције и животне перспективе.

Празник Илинден, спомендан по јулијанском календару на старозаветног пророка светог Илију, има посебно значење у историји македонског народа јер се истог дана прослављају два велика догађаја.

Први је сећање на 2. август 1903. године када је у Крушеву подигнут Илинденски устанак против турске управе, a ове године прославља се 120-годишњица тог устанка.

Други догађај је сећање на 2. август 1944. године када је у манастиру Прохор Пчињски одржано прво заседање Антифашистичког собрања народног ослобођења Македоније, наводи се у саопштењу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Велики простор за даље унапређење сарадње Србије и БиХ

Следећа вест

Тржиште непокретности у Србији отпорно на економске притиске

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *