Жигманов присуствовао прослави Дужијанце у Таванкуту

Нема коментара Дели:

Таванкут, 16. јул 2023.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов присуствовао је затварању колоније сламарки, као и прослави Дужијанце у Таванкуту.

У оквиру манифестације „Таванкутско културно лито“, Хрватско културно-просветно друштво „Матија Губец“ и Галерија Прве колоније наиве у техници сламе организовали су у протеклих седам дана богат програм.

Том приликом је презентована културна баштина Хрвата Таванкута и околине, насеља на територији града Суботице.

Реч је о традиционалној манифестацији која се ове године одржала 38. пут, као и 12. по реду Семинар буњевачког стваралаштва.

Ове године тема семинара је било „Велико прело“, где је учествовало више од 40 полазника из земље и иностранства, који су учили да свирају, певају и играју.

Присуствујући синоћ на затварању ових манифестација, у оквиру програма „Рисарско вече“, министар Жигманов је изјавио како је у културном животу мањинских народа у Републици Србији, па тако и хрватског, важно да се наслеђено културно богатство преноси на млађе нараштаје и чине напори да се културно и уметничко стваралаштво, карактeристично за сваки народ, на што квалитетнији начин презентује.

Данас је у Таванкуту одржана и Дужијанца, традиционална жетвена свечаност којом се прославља завршетак жетве у организацији Хрватског културног просветног друштва „Матија Губец“.

Уз велики број младих у народним ношњама, међу којима су били и учесници Семинара буњевачког стваралаштва и Колоније сламарки, служена је света миса у цркви Пресветог срца Исусовог у Таванкуту.

Слављу је присуствовао и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Жртве ратова не смеју да буду заборављене

Следећа вест

Селаковић открио споменик страдалим српским заробљеницима и војницима на Српском гробљу у Кастелану

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *