Значај пројекта изградње БИО4 кампуса за научну заједницу у Србији

Нема коментара Дели:

Београд, 14. јул 2023.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије организовало је синоћ у Великој сали Југословенске кинотеке скуп под називом „Стварамо будућност кроз спој науке, технологије и иновација”, на којем су представљени досадашњи резултати рада тог министарства.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић указала је том приликом присутним члановима научне заједнице на значај пројекта изградње БИО4 кампуса, највеће инвестиције у будућност на којој тренутно ради ресорно министарство.

Надам се да ће у наредним годинама бити још оваквих пројеката јер је ово корак напред за нашу научну заједницу и инфраструктура коју она заслужује. Пројекат БИО кампуса је нешто што ми видимо као промену односа државе према науци, рекла је Беговић, указавши на важност креирања окружења у којем се научници осећају пријатно и мотивисано за рад.

Помоћница министарке науке, технолошког развоја и иновација Марина Соковић представила је Сектор за науку, чији је акценат на обезбеђивању квалитета и развоја научноистраживачког рада, оснивању и управљању институтима, институционалнoм финансирању, као и финансирању програма од општег друштвеног интереса.

Такође, Ивана Вукашиновић је презентовала рад Сектора за међународну сарадњу и европске интеграције кроз мултилатералне и билатералне програме актуелне у оквиру Министарства, али и учешће у међународним организацијама.

Саветник министарке Мирослав Трајановић приближио је присутнима резултате портала отворене истраживачке инфраструктуре Србије кроз објашњавање саме сврхе портала и услуга које пружа, пружајући корист за привредне организације, предузетнике, научноистраживачке организације и истраживаче.

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић нагласио је значај почетка рада портала еНаука за научну заједницу Републике Србије.

Директор пројекта SAIGE Виктор Недовић говорио је о подршци коју пројекат пружа реформи научноистраживачког сектора, јачању сарадње између привреде и академске заједнице и развоју иновативних компанија.

Помоћник министарке науке, технолошког развоја и иновација Владимир Радовановић представио је рад Сектора за иновације, технолошки развој и трансфер технологија, са акцентом на даљем јачању и интеграцији иновационог екосистема, кроз програме финансијске и нефинансијске подршке иновацијама, трансферу технологије и технолошком развоју.

Посебни саветник Јован Милић представио је инфраструктуру која је део националног иновационог система, говорећи о изградњи нових објеката научно-технолошких паркова у Чачку, Нишу и Крушевцу и значају стартап и иновационих центара за локални и иновациони развој.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација наставиће да ради на остварењу својих циљева, чија је сврха константан напредак научно-технолошке заједнице Републике Србије и подршка иновацијама које ова заједница предано развија.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ухапшено седам особа због прања новца

Следећа вест

Уручени кључеви корисницима станова за социјално становање у Шапцу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *