Значајан раст броја запослених на нивоу државе

Нема коментара Дели:

Београд, 14. јул 2023.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас да Србија бележи раст броја запослених у односу на 2012. годину за 502.000 људи.

Селаковић је, отварајући Сајам запошљавања у Димитровграду, навео да је број запослених 2012. године износио 1.865.000, док је почетком јуна 2023. године забележено 2.367.000 запослених.

Министар је истакао да раст броја запослених утиче на повећање буџетских средстава и БДП-а, што доприноси изградњи нових ауто-путева, брзих пруга, школа, болница, отварању нових радних места, односно отварању нових фабрика.

Он је указао на то да је последњих 11 година направљен озбиљан искорак када је реч о запошљавању, посебно у време демографске регресије и пада броја становништва.

Према његовим речима, на читавом Балкану дошло је до смањења броја становника, па и у Србији, али је број запослених на нивоу наше државе значајно порастао.

Селаковић је оценио да је, и поред раста броја запослених у Србији, приметно да и на овом сајму запошљавања недостају одређени професионални профили а то су занатлије.

Министар је прецизирао да је у овој години издато више од 37.000 радних дозвола за стране држављане који долазе да раде у Србији, не само на великим инфраструктурним пројектима, већ и у другим областима.

Он је напоменуо да не треба размишљати само о томе како да увеземо раднике, већ је неопходно обратити пажњу и на мере демографске политике, наводећи да је данас подршка државе породицама за треће или четврто дете и до десет пута већа него пре 10 или 11 година.

Селаковић је изразио уверење да ће се, уз политичку стабилност и мир, као и уз значајно веће плате и пензије до краја године, створити могућност да се већи број наших грађана врати да ради у Србији.

Председник Општине Димитровград Владица Димитров рекао је, након обиласка Сајма запошљавања, да је очигледан проблем данас како обезбедити специфичну радну снагу, конкретно занатлије, којих има све мање, док је потреба тржишта за њима све већа.

Димитров је истакао да школе за то не постоје, број становника опада и да се данас налазимо у ситуацији да је све мање оних који се одлучују за занатске послове, иако су они далеко више плаћени него што су то икада били, чак плаћенији од оних са факултетским образовањем.

Он је нагласио да та општина реализује бројне програме, у сарадњи са ресорним министарством и Националном службом за запошљавање, при чему је најавио почетак реализације програма за теже запошљиве категорије, за стручну праксу и за јавне радове.

Селаковић је, током боравка у Пиротском округу, обишао Центар за социјални рад Димитровград и Дом за смештај старих лица у тој општини.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Биће реконструисан кров Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину

Следећа вест

Више цене горива у наредних седам дана

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *