Значајна улагања у објекте културе у Ћићевцу

Нема коментара Дели:

Ћићевац, 18. јул 2023.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас Ћићевац, где је са руководством општине разговарала о реализацији важних пројеката, поручивши да је, захваљујући политици децентрализације и средствима које је Министарство издвојило претходних година, остварен преокрет у изградњи и обнови инфраструктуре у области културе широм Србије.

Гојковић је, након састанка у општини Ћићевац, обишла зграду будућег Завичајног музеја, као и Библиотеку, у оквиру које је реконструисана биоскопска сала, захваљујући средствима Министарства културе.

Председница Општине Мирјана Кркић је том приликом уручила Гојковић Повељу за изузетан допринос развоју општине Ћићевац.

Гојковић је рекла да јој је од момента када је изабрана за министарку културе циљ да се прати политика Владе Србије која је окренута ка суштинској децентрализацији, односно да се та идеја и циљеви спроводе и у области културе.

Томе је најбоље послужио пројекат, односно конкурс „Градови у фокусу“, за који су средства последњих година достигла 350 милиона динара, а захваљујући којима смо успели да направимо преокрет у изградњи и обнови инфраструктуре, нагласила је Гојковић.

Она је навела да је током 2021. и 2022. године опредељено 13,5 милиона динара за различите пројекте у општини Ћићевац, а захваљујући којима је унапређена и обновљена инфраструктура, али и сам изглед установа културе.

Приликом обиласка Библиотеке, потпредседница Владе је истакла да је реч мултифункционалном центру који, захваљујући средствима ресорног министарства, сада има добру салу која је и позоришна, концертна и биоскопска.

Данас смо се на радном састанку договорили да се уради пројектно-техничка документација изгледа будућег Завичајног музеја, за шта је Министарство ове године определило 900.000 динара и, у комуникацији са Министарством финансија, надамо се да ћемо успети да издвојимо и значајна средства за зграду Библиотеке, а која се односе пре свега за замену столарије, али и фасаду, истакла је Гојковић.

Током састанка било је речи и о могућности да се помогне дигитализација биоскопа како би публика имала боље услове и могућности да ужива и у тим садржајима.

Према њеним речима, држава улаже велика средства у филмску индустрију и требало би и биоскопске сале уподобити у складу са 21. веком и новим технологијама.

Кркић је рекла да је Гојковић једна од првих министарки која је подржала општину Ћићевац 2020. године, а већ 2021. општина је добила средства у износу од 7,2 милиона динара којима је адаптирана Библиотека, замењени подови, седишта у великој сали, урађена расвета, озвучење и амбијентално осветљење на Кули Тодора од Сталаћа.

Већ наредне, 2022. године такође смо добили 4,5 милиона од Министарства културе и све пројекте са којима смо код овог Министарства конкурисали смо успешно завршили и привели крају, рекла је Кркић.

Такође, она је додала да су представници општине ове године конкурисали пројектима који представљају наставак свих пројеката које су радили током 2021. и 2022. године.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Соколов освојила сребрну медаљу на СП у параатлетици

Следећа вест

FAO спреман да помогне Србији у санацији штета од поплава

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *