Значајна улога науке у суочавању са глобалним изазовима

Нема коментара Дели:

Београд/Њујорк, 19. јул 2023.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић учествовала је у генералној дебати министарског сегмента Политичког форума на високом нивоу о одрживом развоју, који се одржава у Њујорку под покровитељством Комитета за економска и социјална питања Уједињених нација.

Беговић је истакла да је на том скупу, који се одржава  у седишту УН, искористила прилику да Србију прикаже у најбољем светлу представљањем онога што је урађено у вези са мапом инвестиција, односно истицањем области у које треба улагати, а које су у складу са циљевима одрживог развоја.

Она је објаснила да су поменути циљеви око којих су се земље света, под окриљем УН усагласиле, између осталих и то да нестане сиромаштво, да деца имају подједнак приступ образовању и да се реши проблем пијаће воде, обновљивих извора енергије и одрживих градова, уз напомену да је пандемија коронавируса успорила достизање тих циљева.

Министарка је указала на то да је став наше земље да глобални изазови захтевају глобалну сарадњу и да је зато, у циљу подстицања те сарадње покренула иницијативу за проглашење Међународне декаде науке за одрживост у оквиру УН.

Ова иницијатива има за циљ да истакне улогу науке у суочавању са глобалним изазовима и унапређењу одрживог развоја. Заговарајући ову иницијативу, желимо да створимо платформу за заједничко деловање, размену знања и међународну сарадњу на глобалном нивоу, поручила је Беговић.

Како је истакла, кроз подстицање сарадње и искоришћавање колективне интелигенције, можемо ефикасно решити заједничке изазове и подстицати иновације за одрживу будућност.

Министарка се током боравка у Њујорку састала и са председавајућим Генералној скупштини Уједињених нација Чабом Керешијем, са којим је разговарала о начинима на које нове технологије и наука могу да помогну у превазилажењу глобалних изазова.

Саговорници су се сагласили да је сарадња на међународном нивоу кључна за решавање глобалних изазова и да ће проглашење Међународне декаде науке за одрживост имати значајан допринос у том процесу.

Поменути састанак Беговић са председавајућим Генералној скупштини УН представља корак напред ка међународној сарадњи у проналажењу решења за изазове који стоје пред нама.

Министарство науке и технолошког развоја остаје предано у својој мисији да промовише науку, технологију и иновације као основне инструменте за постизање одрживог развоја и стварање боље будућности за све.

Значајна улога науке у суочавању са глобалним изазовима

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Потписан уговор за реализацију најсавременијег регионалног рециклажног центра у Убу

Следећа вест

Јачање сарадње са САД у науци, технолошком развоју и иновацијама

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *