Значајне могућности за јачање сарадње са Алжиром у разним областима

Нема коментара Дели:
Значајне могућности за јачање сарадње са Алжиром у разним областима

Београд, 21. јун 2023.
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са алжирским министром спољних послова и националне заједнице у иностранству Ахмедом Атафом, и том приликом исказао захвалност тој земљи на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Дачић је, током заједничког обраћања представницима медија након разговора са Атафом, подсетио на то да Алжир није признао једнострано проглашену независност „Косова“ и да је тиме показао да је поштовалац принципа заштите граница, односно територијалног интегритета земаља.

Нама је од великог значаја и то што је Алжир изабран за несталну чланицу Савета безбедности и веома је битно да у том телу имамо нашег пријатеља за члана, истакао је Дачић и додао да ће Србија имати у виду интересе Алжира када је реч о регионалним питањима и проблемима који се тичу алжирских интереса у том делу света.

Ми смо спремни да размењујемо мишљења, да једни друге информишемо о ситуацији у нашем региону и региону у којем се налази Алжир. Ми смо усмерени ка Уједињеним нацијама и у складу са тим, мислимо да УН треба да има кључну и главну улогу када је реч и о питању Косова и Метохије и о питању Западне Сахаре и других регионалних питања, рекао је први потпредседник Владе.

Он је указао на важност вишедеценијског пријатељства и дипломатских односа који су успостављени са Алжиром пре 61 годину.

Ми смо веома заинтересовани за даљи развој наших билатералних односа и у том погледу је веома битно да се реализују посете двојице председника, нашег председника Вучића Алжиру и алжирског председника Србији. Исто тако договорили смо се да и ја дођем у посету Алжиру до краја године, пренео је Дачић.

Према његовим речима, мешовити комитет за сарадњу између Алжира и Србије се поново активира и на месту копредседавајућег са наше стране Влада Србије именовала је министарку пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелену Тансковић.

Веома је битно да тај комитет направи једну мапу пута о томе како да се ојача сарадња у разним областима, истакао је Дачић, указавши и на то да Србија са Алжиром има спољнотрговинску размену око 200 милиона долара и да та размена може да буде много већа, јер су потенцијали велики и у различитим областима, укључујући и одбрану, културу, просвету, спорт.

Ахмед Атаф је указао на сличност ситуације на Косову и Метохији и оне у Западној Сахари.

У нашој регији имамо питање Западне Сахаре које је дестабилишући фактор за целу регију. Нерешавање тог питања још увек спречава изградњу регионалне интеграције која би била добра за све земље у региону. Питање Косова и Метохије је рођено из повреде важног безбедносног принципа, а то је неповредивост граница, нагласио је Атаф.

Он је потврдио да ће Алжир и Србија наставити да размењују мишљења, разговарају и информишу се у духу солидарности и поштовања интереса двеју земаља.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Привреда Србије у 2022. години остварила позитивне резултате

Следећа вест

Наставак бруталне демонстрације силе и неправде Приштине према Србима на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *