Жртве ратова не смеју да буду заборављене

Нема коментара Дели:

Београд/Кастелано, 16. јул 2023.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је јуче у Кастелану у Италији, где је одао почаст и положио венац код капеле палих бораца у Првом светском рату, a где се налази и меморијална плоча посвећена страдалим српским заробљеницима и војницима, да нема горе пошасти од рата, али ако се он већ догоди, када донесе жртве, најгора ствар је, ако се те жртве рата забораве.

Селаковић је изразио захвалност представницима Покрајине Трентино, италијанског парламента, као и локалним властима који су дали велику подршку да се места страдања Срба у Првом светском рату ван граница своје државе не забораве.

Министар је нагласио да оно што је на овом месту другачије у односу на друга места где почивају српски војници или ратни заробљеници, јесте да овде нису били заробљени само српски војници, већ и Срби који су живели на простору тадашње Аустроугарске монархије, који су заробљени и овде доведени на принудни рад, само зато што су припадали српском народу.

Према његовим речима, већина њихових потомака до скоро нису нису знали где они почивају.

Селаковић је подсетио на то да је српски народ кроз историју пролазио кроз доста ратова и да су Срби народ који не воли да се предаје.

Подигли смо као народ кућу на раскрсници путева и тај простор на Балкану где се налази Србија заиста јесте укрштање путева између Истока и Запада, између Севера и Југа, и као такви увек смо били на мети оних који су желели да пролазе својим империјалним намерама вођени на другу страну света, навео је Селаковић.

Министар је, говорећи о важности и жртвама које је српски народ поднео за време Првог светског рата, рекао да је тај рат посебно важан за Србију, јер је он прича сваке српске породице и не постоји породица у Србији, коју Први светски рат није дотакао.

Селаковић је најавио да ће данас на Српском гробљу надомак Кастелана бити откривен споменик српским заробљеницима и војницима страдалим у Првом светском рату на територији Трентина.

Као министар који је надлежан за одржавање српских ратних војних меморијала у целом свету, иницираћу да комеморација у Кастелану постане државни догађај који ћемо ми као држава обележавати сваке године, поручио је Селаковић.

Споменик на Српском гробљу у Кастелану подиже Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, уз подршку италијанске регије Трентино Алто Адиђе и Општине Вила Лагарина.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Санирање последица поплава у околини Врања

Следећа вест

Жигманов присуствовао прослави Дужијанце у Таванкуту

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *